Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 21. 13:07, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Bajai hamisítási botrány: az MSZP-székházban landolt a felvétel

Bajai hamisítási botrány: az MSZP-székházban landolt a felvétel

Hivatalos: hamis a bajai lejárató videofelvétel, amelyen hat személy egy lakásban a Fidesz választási csalásáról beszél, illetve ezt a szituációt játsszák el. A hamisítási botrány tárgyát képező felvételt október 15-én délután, tehát a bajai választásokat követően készítették, és az MSZP székházában landolt, ahová valaki személyesen vitte be.

Megtörtént az azonosítása a bajai választást követően napvilágra került botrányvideón szereplő számos részletnek; egész konkrétan a szereplőknek és a helyszínnek is – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Vendel alezredes, a Bács-Kiskun megyei rendőrség főkapitány-helyettese.

Mint elmondta, a választási manipulációt bemutatni kívánó felvétel a választások után, október 15-én délután készült, és nem valós, megrendezett helyzetet mutat be.

A nyomozás során lefoglalták a felvételhez használt mobiltelefont, illetve beazonosították a bajai helyszínt és a hat, videón szereplő személy kiléte is ismert, azonban róluk a rendőrségi vezető többet nem kívánt elmondani.

A tájékoztatón Szabó Vendel azt is közölte, az elkészült felvételt az MSZP-székházba személyesen vitte be valaki, de arra nem adott megerősítő választ, hogy megrendelésre készítették-e a felvételt, és azt sem, hogy a Hvg.hu-nak milyen „megbízható, hiteles helyről” és ki juttatta el azt. Hivatalosan egyelőre arról sem tudni, részt vettek-e a felvétel készítésében, kiszivárogtatásában politikusok.

A cselekmény, mivel a választások után volt, nem esik a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá, ellenkező esetben három év volna a büntetési tétel.

A nyomozás eddigi állása szerint „volt célja a felvétel készítésének”, ezt megerősítette a rendőri vezető is.
Az MSZP rendelte a hamisítási botrány tárgyát?

A Blikk információi szerint az ismertetettekkel akár összecsengő módon a szocialisták maguk rendelték a felvételt. Sajtóinformációk szerint a Demokratikus Koalíció (DK) egyik tagja, egy solti roma önkormányzati képviselő készíthette a bajai videót. Gyurcsány Ferenc nem tud arról, hogy pártjának köze lenne a felvételhez, de vizsgálatot indított. Kőrös Gusztáv Tibor, a DK solti kisebbségi önkormányzati képviselője hétfő délelőtt lemondott a Gyurcsány-pártban betöltött posztjáról. Körös egyébként 2010-ben a jogerősen elítélt Kolompár Orbán vezette MCF színeiben szerzett mandátumot.

A Hír Televízió megtalálta azt a férfit, aki a videón eljátszotta, hogy 200 ezer forintot ad a helyi cigányoknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson. G. Róbert azonban csak pénzért – 300 ezer forintért – lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel. „Majd aki a jobb ajánlatot teszi, én az őszintét mondom, nem kertelek ezzel kapcsolatban. Mert hogyha így meg leszek ráncigatva, minden nap a híradóban vagyok, hát akkor legyen értelme is” – nyilatkozta G. Róbert.

Az m1 október 20-i esti Híradójában elhangzott, G. Róbert a köztévé stábjának nem nyilatkozott, ostorral fenyegette meg őket.

A Fidesz október 18-án tett büntetőfeljelentést a Hvg.hu által aznap közölt videofelvétel miatt. Zsigó Róbert pedig azt nyilatkozta, megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt.

A bajai 32-es szavazókörben október 13-án megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.