Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Május 04. 06:52, szerda | Helyi

Beszélgetés Csidei Barbarával

Beszélgetés  Csidei Barbarával

a Rezidencia Spa&Fitness sport-szakmai vezetőjével

1. Mikor határoztad el, hogy személyi edzőként fogsz tevékenykedni?
Életemet és gondolkodásomat elsősorban azok a testnevelők, edzők határozták meg, akik 6 éves koromtól naponta foglalkoztak velem, akiktől folyamatos biztatást kaptam, akik a versenyekre rendszeresen felkészítettek, és ezen keresztül sikerélményhez juttattak. Számomra ők voltak az igazi példaképek, és én is pontosan olyan szerettem volna lenni, mint ők. Már 20 éve dolgozom a fitnesz szakmában, és ha most kellene szakmát választanom, hasonló utat járnék be, mint, ahogy eddig tettem.

2. Mi vonzott a szakmában? Milyen szerepet játszik a személyi edzés az életedben?
A szó szoros értelmében nem nevezném magam olyan személyi edzőnek, aki a konditeremben navigálja az izomépítésre vágyó embereket az „A” gépről a „B” gépre, hanem megfigyelem az embereket, hogy a rendszeres testmozgás által milyen változásokat produkál a szervezetük, és mennyire változott meg az életminőségük. Ezeket a tapasztalatokat minden esetben dokumentálom, levonom a következtetéseket, és ennek alapján készítem el az edzésterveket.


3. Milyen szakmai lehetőségek rejlenek ma Magyarországon a személyi edzői szakmában? Mennyire nehéz ezen a területen karriert építeni?
Az első időszak, amíg nem tud az edző bizonyítani, és garantált eredményeket felmutatni, addig kevés a bizalom iránta. Ezen a területen csak példamutató életmóddal, hiteles megjelenéssel, és elhivatottsággal lehet követőket szerezni. Sajnos, ma már bárki lehet sport-edző, vagy - ahogy divatosan mondják - „fitnesz instruktor”, akinek van a zsebében
az oktatáshoz szükséges mennyiségű pénz, de a legfontosabbat, a „rátermettséget” nem lehet megvenni.


4. Miért szeretsz edzést tartani? Mit élvezel benne a legjobban?
Pályám elején csupán az egészséges fiatalok és közép korosztálybeliek testedzésével foglalkoztam, de ma már sokkal nagyobb kihívást jelent számomra az idősek „megfiatalítása” a sport által, a túlsúlyos vagy elhízott emberek testsúlycsökkentése, a tinédzserek kimozdítása a tévé és számítógép elől, illetve a fájós testrészekkel érkezők életminőségének javítása.


5. Hogy motiválod a vendégeidet? Könnyű fenntartani a kezdeti lelkesedésüket?
A kezdeti lelkesedés egy bizonyos idő elteltével mindig alább lankad. Az első komolyabb holtpont 5-6 hét után jön, amikor óhatatlanul lelassul a fogyás, vagy stagnál az izomépülés. Ez a szakasz általában 2-3 hétig tart, ennyit kell kibírni valahogy, amire nincs más recept, csak az akaraterő.


6. A sporton kívül mit teszel még azért, hogy egészséges legyél?
Otthon, a családtagjaim elé nem teszek a konyhaasztalra olyan ételt, ami az elveimmel ütközik. Nem fogyasztunk egyszerű szénhidrátokat, cukrokat, illetve feldolgozott élelmiszereket sem. Nem koplalunk, és szenvedünk, mert a legfinomabb sütemény és kenyér is elkészíthető otthon egészséges alapanyagokból. Ügyfeleimnek a táplálkozási tanácsaim mellé konkrét, általam már kipróbált, ételrecepteket is adok.


7. Szerinted mik azok a tipikus hibák, amit az emberek hajlamosak elkövetni? Miért van az, hogy sokaknak nehézséget okoz tartani a súlyukat vagy fogyni? Mit csinálnak rosszul?
A legnagyobb tévhit a fogyókúrával kapcsolatban, hogy az emberek többsége azt hiszi, minél rövidebb, minél gyorsabb a fogyás, annál hatékonyabb. Pedig a szervezetnek vannak bizonyos kapacitásai. A zsír például nem tud végtelen sebességgel bomlani. Még akkor sem, ha azt látjuk, hogy a mérleg nyelve gyorsan megy lefelé. Ez úgy lehetséges, hogy a fogyásnak eleve csak a zsírból történő veszteség tekinthető, ami nem egyenlő a súlyvesztéssel. Ugyanis fogyni sajnos izomból is lehet. Érdemes tehát odafigyelni a test összetételének izom-zsír arányaira.. Szóval nem a sebesség a mérvadó, hanem az, hogy abból, amit leadunk, mennyi a zsír, azaz a valós fogyás. Megfelelően kialakított étrenddel és edzésprogrammal el lehet érni, hogy a fogyás valós fogyás legyen. Ebben tudok segíteni az edzői munkám során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.