Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 25. 11:04, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Börtönben lévő ausztrál festő kapott rangos művészeti díjat

Börtönben lévő ausztrál festő kapott rangos művészeti díjat

Rangos művészeti díjat kapott a bekábítószerezve boltot raboló, ezért idén börtönbe került Nigel Milsom, ismert ausztrál festő.

A művész a Doug Moran Nemzeti Portré-díjat nyerte el Uncle Paddy (Paddy bácsi) című képével - számolt be a BBC News. Az elismeréssel 150 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
Nigel Milsom tavaly áprilisban fegyverrel rabolt ki egy kisboltot. Bűnét beismerte, és bocsánatot kérve arra hivatkozott, hogy nem volt tisztában a cselekedetével, "azt hitte, fánkot vesz", és valami olyasmi játszódott le a fejében, mintha egy mozifilmet látna. Tettét késsel, fejszével és hamis lőfegyverrel felszerelkezve, egy másik férfival együtt követte el.
A korábban biztonsági őrként dolgozó festőt a bűncselekményért hatéves börtönbüntetésre ítélték. A depresszióban szenvedő művész a díjazott alkotást még akkor festette, amikor óvadék fejében szabadlábra helyezve az ítéletre várt.
A portrépályázat szakértő zsűrije nem ismerte az alkotókat, úgy választotta ki az idei győztest. "Az a helyzet, hogy ez volt a legjobb kép. A festményt bíráltam el, nem az alkotót" - fogalmazott Ben Quilty, a zsűri egyik tagja.
Az Uncle Paddy című kép Milsom nagyapjának egy barátját ábrázolja. Daniel Thomas, a másik zsűritag a művész kifinomult, kitűnő ecsetkezelését méltatta, és megjegyezte, hogy a képen a festő "egy régi vágású ausztrál arcot" jelenített meg. Milsom arról beszélt, hogy a Paddy arcára kiülő csöndes szomorúság a közelgő halál jele.
A művész tavaly a 30 ezer dolláros jutalommal járó Sulman-díj nyertese lett. Alig néhány héttel később rabolta ki a boltot. A bíróságon elhangzott, hogy gyors egymásutánban akkoriban vesztette el mentorát és művészeti kurátorát, valamint lánytestvérét, erős kábítószereket és gyógyszereket fogyasztott és sok alkoholt ivott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal