Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Március 22. 20:24, kedd | Külföld
Forrás: mti

Brüsszeli terrortámadás - a teljes gyásznap története 2016. 03.22.

Brüsszeli terrortámadás  - a teljes gyásznap története 2016. 03.22.

Legfrissebb: Rendőri források: az eredeti tervek szerint Salah Abdeslam is részt volna a támadásokban
Merkel: Németország minden lehetséges támogatást megad Belgiumnak

20:00

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico című hírportál.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.
A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

19:46

Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben - mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében a reggeli véres brüsszeli merényletekre utalva.

Fülöp támogatásáról biztosította a biztonsági szerveket és a mentőalakulatokat, valamint elismerését fejezte ki mindazoknak, akik önként és ösztönösen segítettek a rászorulókon.
"Hazánk a gyászol - mondta, hozzátéve: feleségével, Matilddal osztoznak mindazok fájdalmában, akik elvesztették hozzátartozójukat, akik megsebesültek az egyszerre "gyáva és szörnyű" merényletekben.
"Bízzunk önmagunkban, mert ez a bizalom adja az erőnket" - fogalmazott Fülöp király.
Az eddigi összesítés szerint legalább harmincnégy halottja és több mint kétszáz sebesültje van a kedd reggel Brüsszelben elkövetett robbantássorozatnak.
A belga főváros tűzoltóságának szóvivőjének közlése szerint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett kettős robbantásban tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek. Az uniós intézmények közelében lévő metróállomáson mintegy fél órával később történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

19:34

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.
Frédéric Van Leeuw főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a több mint harminc halálos áldozatot követelő kedd reggeli brüsszeli terrortámadások ügyében.

19:07

Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról.
Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások "lehetséges következményeit".
Hangsúlyozta: a német állam "valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak" azért, hogy a "tagadhatatlan veszély ellenére" gondoskodjanak az ország biztonságáról.
A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét - mondta.
Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői "gyilkos terroristák", és "ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa nagy büszkeséggel kiáll", ellenségei a szabadságnak, a demokráciának és az "öntudatos polgárok békés együttélésének".
"Erőnk az egység, és szabad társadalmaink erősebbnek bizonyulnak a terrorizmusnál" - jelentette ki a német kancellár.
Hasonlóan fogalmazott számos további német politikai vezető. Joachim Gauck államfő Fülöp belga uralkodónak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Németország kiáll Belgium mellett. "Együtt fogjuk megvédeni európai értékeinket, a szabadságot és a demokráciát" - írta a német szövetségi elnök. Sigmar Gabriel alkancellár hangsúlyozta, hogy "Németország együtt gyászol a belga lakossággal", Európa pedig nem enged a terror miatt a "humanitás, a szabadság és a nyitottság értékéből".
Németországban a brüsszeli támadások után fokozták a rendőri jelenlétet, például a nagyobb pályaudvarokon és a repülőtereken golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek.

Több repülőtéren törölték a Brüsszelbe induló és a belga fővárosból érkező járatokat, és törölte brüsszeli járatait a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa is, a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság pedig közölte, hogy a Brüsszelbe közlekedő nagysebességű távolsági személyszállító járatai (ICE) kedden és szerdán csak a belga határon fekvő Aachenig járnak.
A Bild című lap szerint a Twitter közösségi portál egy, a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezethez köthető felhasználója nyíltan megfenyegette Németországot terrortámadásokkal. A portálon kedden dél körül megjelent francia nyelvű üzenetben az áll, hogy "készülhettek újabb bombákra, hamarosan Németországban is".
A lap szerint szakértők tudni vélik, hogy a felhasználó az IÁ tagja, és kapcsolatban lehetett Salah Abdeslammal, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjával, akit a napokban fogtak el Brüsszelben. Az illető profilját időközben törölték a portálról.
Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint "absztrakt", elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.
A Bild idézett egy nem nyilvános belügyminisztériumi helyzetjelentést, amely szerint Németországban is történhet a tavaly novemberi párizsi és a keddi brüsszeli merényletekhez hasonló támadássorozat.

19:07

Még vizsgálják, hogy a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak köze van-e a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz, ez ugyanis egyelőre nem bizonyított - közölte Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője.

A szövetségi rendőrség eközben körözést adott ki a repülőtéri biztonsági kamerák felvételén látható egyik gyanúsított ellen. A férfi kilétét egyelőre nem tudták kideríteni, ezért a lakosság segítségét kérték a feltételezett terrorista azonosításában.
A felvételeken három férfi látható, a belga főügyész szerint azonban azt gyanítják, hogy közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, a harmadik társuk viszont elmenekült.
Frédéric Van Leeuw elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak az ügyben.

18:48

Olasz belügyminiszter: az ellenség már kapuinkon belül van, európaiak gyilkolnak európaiakat.

A legmagasabb előtti fokozaton maradt a biztonsági készültség Olaszországban a brüsszeli terrorista támadásokat követően, de megerősítették az esetleges célpontok védelmét és az országos területellenőrzést - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden.

"Az ellenség ma már gyakran otthonaink kapuin belül van, európaiak gyilkolnak európaiakat" - tette hozzá, közölve: "szabadságunkat érte támadás".
Angelino Alfano az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után a sajtónak elmagyarázta, hogy nem emelték a legmagasabb (hármas) fokozatra a nemzetbiztonsági készültséget Olaszországban, mivel ez kizárólag nemzeti területen elkövetett terrorista támadás esetén lép életbe.
A római belügyminiszter ezzel egy időben azonban bejelentette, hogy Olaszország egész területén megerősítették a "kiemelt célpontok" biztonsági védelmét. A helyi rendőrparancsnokságok és más hatósági központok parancsot kaptak a tüzetes területellenőrzésre. Angelino Alfano kijelentette, az olasz titkosszolgálat napi huszonnégy órában dolgozik a megelőzésen. Úgy fogalmazott, hogy a terrorizmussal szembeni legjobb recept a megelőzés. Az olasz belügyi tárca vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy "egyetlen egy ország sem mondhatja el magáról, hogy nála nulla szintű a fenyegetettség".
Az olasz belügyminiszter egy "integrált európai ellenőrzési rendszer" szükségességét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az olasz hatóságok az utóbbi egy év alatt több mint százezer személyt ellenőriztek, mivel felmerült velük szemben, hogy veszélyesek lehetnek az olasz nemzetbiztonságra. Év eleje óta 74 embert utasítottak ki Olaszországból a terrorizmus pártolása vádjával, közöttük több mint húsz muzulmán imám, vagy magát imámnak nevező vallási vezető is volt. A brüsszeli robbantásokkal egy időben az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy iraki férfit, akit a belga és a francia hatóságok is köröztek.

Angelino Alfano elmondta, hogy a novemberi párizsi terrortámadások után Olaszországban bevezetett biztonsági intézkedések hatására harminc százalékkal visszaesett a köztörvényes bűncselekmények aránya.

18:25

A szerdai budapesti járatait is törölte a Brussels Airlines

A keddi brüsszeli robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines - közölte Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.

A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el.
A Lufthansa-csoporthoz tartozó cég korábban azt közölte az MTI-vel, hogy akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.
A Budapest Airport Facebook-oldalán azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.
Kedden reggel terrortámadásokat követtek el Brüsszelben: a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásokban az eddigi információk szerint harmincnégyen meghaltak és harmincöten megsebesültek. A nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok. A merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át. A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt.

18:14

Hazaküldték a Doel és Tihange települések mellett található atomerőművek működéséhez nem nélkülözhetetlen dolgozókat a belga hatóságok kérésére - közölte az atomlétesítményeket üzemeltető Engie nevű francia cég szóvivője kedden.

Hozzátette: az erőművek a kulcsfontosságú szakemberek vezetésével továbbra is működnek és zavartalanul folytatják szolgáltatásukat. Közlése szerint a belga atomerőművek az előrelátható jövőben így, csökkentett, gyakorlatilag a hétvégi műszakok szintjének megfelelő létszámmal fognak üzemelni, hogy ezzel is megakadályozzák jogosulatlan személyek esetleges bejutását a létesítményekbe.
Ezek az újabb hírek pontosították a korábbi, a tihange-i atomerőmű kiürítéséről szóló információkat.

18:13

Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint sokrétű üzenete van a kedd reggel Brüsszelben történt robbantásos merényleteknek. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen.

Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merénylet történt - kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy az európai uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban -, amelyekben 34 ember meghalt, mintegy kétszáz pedig megsebesült.
A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kedden délután jelentkezett a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként. A terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az "Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre" egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Kis-Benedek József kiemelte: a brüsszeli merénylet egy nagyon jól összehangolt, megtervezett művelet volt. A szakértő ugyanakkor a másik oldalról nézve azt is kiemelte, hogy a támadás nem volt váratlan, lehetett rá számítani. Mint felidézte: a tavaly novemberi párizsi merényletek óta folyamatosan folyik egy kemény kutatás és szűrés a különböző terrorszervezetek ellen. Próbálják kiszűrni azokat az embereket, akik részt vettek vagy részt vehetnek, illetve potenciális jelöltek lehetnek különböző támadások végrehajtására.
A másik motívumként azt emelte ki, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen széleskörű támadást indítottak a különböző koalíciós erők. Ennek következtében a terrorszervezet elsősorban katonai képességeiben jelentős veszteségek érték. Ez indokolhatja, hogy az aszimmetrikus hadviselést válasszák, amelynek egyik meghatározó módja a terrorizmus.
Az NKE docense szerint az Európai Uniónak szóló üzenet, hogy az EU központjának közelében hajtották végre a merényleteket. Mindemellett a bosszú is közrejátszhatott a brüsszeli robbantásokban, hiszen az elmúlt időszakban Salah Abdeslam mellett több terroristát is elfogtak Belgiumban, s ezzel "megzavarták a köreiket". Ezért is meg akarják mutatni, hogy hozhatnak különböző intézkedéseket, szigorításokat, ők akkor is itt vannak.
Ezzel együtt az NKE docense felhívta a figyelmet a húsvéti ünnepek közeledtére is. Emiatt egyrészt rengetegen utaznak, így a közlekedési káosz még többeket érint, többekben sikerül félelmet kelteni. Az NKE docense szerint céljuk, hogy minél nagyobb káoszt, zavart okozzanak. Ez pedig sikerült is, hiszen Brüsszelben leállt a közlekedés, emellett a nemzetközi forgalomban, a légi közlekedésben is nagy fennakadások keletkeztek.

Arra a kérdésre, hogy hol lehet egy esetleges következő terrortámadás, Kis-Benedek József azt mondta: "nem könnyű egy terrorista agyával gondolkodni", de Magyarországot nem sorolná az esetleges célpontok közé. Valószínűbbnek tartaná, hogy Párizsban, Rómában, Londonban vagy valamelyik német városban történhetnek hasonló cselekmények.
Az NKE docense szerint a keddi események is azt igazolják, hogy a terroristáknak megvan a potenciális lehetőségük arra, hogy akár Belgiumban, akár máshol, ha akarnak és indokoltnak tartják, támadást hajtsanak végre. Az NKE docense azt javasolja, hogy mindenki nézze meg, hová megy, jól nézzen körül és figyeljen oda a hatósági figyelmeztetésekre.
Kis-Benedek József ezzel együtt a hatóságok szempontjából arra is felhívta a figyelmet, hogy a brüsszeli repülőtéren az indulási oldalon történt a támadás. Oda pedig - a budapesti repülőtérhez hasonlóan - nyugodtan be lehet sétálni. Ezzel szemben példaként említette, hogy Izraelben nemhogy a repülőtér épületébe, de repülőtér környékére sem lehet bemenni ellenőrzés nélkül. A legkisebb gyanúra is félreállítják valakinek az autóját - fejtette ki a szakértő, megjegyezve, el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: a szabadság vagy a biztonság.

17:59

Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a keddi brüsszeli merényletnek.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői szerint az európai közvélemény egyre inkább úgy érzékeli, hogy az Európai Unió vezetése nem tudja ellenőrzése alatt tartani a kontinenst fenyegető terrorveszélyt, különös tekintettel arra, hogy a brüsszeli terrortámadás nem sokkal a párizsi merényletsorozat után történt.
Az Eurasia elemzői szerint e merényletek várhatóan még tovább erősítik a menekültválság miatt egyébként is terjedő idegengyűlölő és bevándorlás-ellenes érzelmeket az EU-ban. Valószínűsíthető az is, hogy ezekre az érzelmekre "rácsapnak" az olyan radikális jobboldali pártok, mint Németországban az AfD, Franciaországban a Nemzeti Front, valamint a hasonló irányultságú közép- és kelet-európai politikai csoportok - áll az Eurasia keddi londoni elemzésében.
A cég szakértői hangsúlyozták, hogy ezek a pártok már eddig is összemosták a menekülthullámot a terrorizmussal.
Az Eurasia Group szerint mindez növelni fogja az uniós kormányokra nehezedő nyomást, és korlátozza szakpolitikai mozgásterüket az EU egyidejű válságainak kezelésére.
Az elemzőműhely szerint várhatóan a belső határellenőrzést lebontó schengeni rendszerben is még nagyobb feszültségek támadnak, valószínűleg még több - különösen stratégiai fontosságúnak ítélt - helyen létesülnek majd ellenőrzőpontok.
Az Eurasia elemzőinek várakozása szerint a keddi brüsszeli merényletek erősíteni fogják a lakossági kételyeket a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer enyhítésének tervei iránt is, jóllehet ez a központi eleme a menekültválság kezeléséről az EU és Törökország között minap létrejött megállapodásnak.
Mindemellett a történtek nyomán David Cameron brit miniszterelnök is nehezebben tudja majd "eladni" a hazai közvéleménynek azt az érvelést, hogy Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van az Európai Unió tagjaként. A keddihez hasonló újabb terrortámadások esetén ezért megnövekedhet annak az esélye, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a brit választók többsége a távozásra voksol - vélekednek keddi elemzésükben az Eurasia Group londoni szakértői.

17:47

Olasz miniszterelnök: közös európai biztonsági szövetséget kell létrehozni a terrorizmussal szemben

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Egységes európai "paktumot" sürgetett a biztonság és a védelem érdekében az olasz miniszterelnök a brüsszeli robbantásokra reagálva keddi sajtótájékoztatóján, amelyet az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a terrorizmus "fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek", vagyis az európai városok peremein nőttek fel és ott bújnak meg.
Úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi "szerkezetet" kell létrehozni. Emlékeztetett, hogy Európa 1954 óta vitázik egy közös védelmi rendszer kialakításán, amely azóta se jött létre. Felszólított arra, hogy Európa cselekedjen a terrorizmus fenyegetésével szemben, és "járjon az ügy végére".
Hozzátette, hogy ezzel egy időben társadalmi és kulturális "reakcióra" is szükség van az európai városok peremkerületein, "köztünk élő" támadókkal szemben. Kijelentette, aki "áltatja magát, és azt kiabálja, hogy zárjuk le a határokat, nem veszi tudomásul, hogy az ellenség már városainkon belül van".
"Az európai polgároknak joguk és szükségük van azt érezni, hogy ugyanannak a közösségnek a tagjai, és érezni, hogy a politikai intézmények egymás mellett állnak. Ilyen támadásokkal szemben nem számít a politikai vagy a párt-szín" - mondta az olasz miniszterelnök. Hangoztatta, hogy Olaszországnak tapasztalata van a maffiával és a belföldi terrorizmussal szembeni küzdelem terén, ezért felajánlja tudását és erőit. Matteo Renzi megjegyezte, hogy az iszlám terrorizmussal szembeni harc "hónapokig, évekig" is eltarthat.

17:43

Szigorított biztonsági intézkedések az amerikai repülőtereken és főbb közlekedési csomópontokon

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Pár órával a brüsszeli merényletek után New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon.

A New York-i rendőrség láthatóan megnövelte rendőreinek létszámát az utcákon, köztük a híres Times Square tér környékén, rendőrök cirkálnak a metróállomásokon és a Manhattanből kivezető alagutaknál is. A Világkereskedelmi Központnál terrorellenes egységek vannak. "Nagyon éberek vagyunk és készen állunk minden eshetőségre" - mondta Bill de Blasio, New York város polgármestere újságíróknak. New York városában és környékén, valamint New Jerseyben megerősítették valamennyi repülőtér védelmét, a New York-i vasútállomásoknál szintén megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben, csakúgy, mint a New Yorkból New Jersey felé vezető vasútvonalaknál.
A szövetségi fővárosban, Washingtonban a rendőrök mellett titkosügynököket vezényeltek az utcákra, a Fehér Háznál, a minisztériumoknál, a metróállomásoknál és a legsűrűbben lakott és látogatott negyedekben máris érzékelhetően több a rendőr és a terrorelhárító különleges egység katonája. A washingtoni rendőrség vezetője, Cathy Lanier arra kérte a helyi lakosságot, hogy amint valami gyanúsat érzékelnek, vagy gyanúsan viselkedő személyt látnak, azonnal jelentsék a rendőrségnek. Hasonló biztonsági intézkedéseket vezettek be Los Angelesben. Mindhárom nagyvárosban nemcsak a nemzetközi járatokat fogadó repülőtereken szigorították a biztonsági intézkedéseket, hanem a kizárólag belföldi légiközlekedést bonyolító légikikötőkben is.
A New York-i rendőrség szóvivője, Stephen Davis azt nyilatkozta, hogy szorosan együttműködnek brüsszeli kollégáikkal, állandó és folyamatos a kapcsolat, s egyelőre nem érkezett jelzés, hogy New Yorkot terrorveszély fenyegetné. Los Angeles légikikötője rendőrségének szóvivőnője, Alicia Hernandez riportereknek arról beszélt, hogy bár konkrét terrorfenyegetésről nincs értesülésük, de nagyon komolyan veszik a Brüsszelben történteket.

17:26

Belga sajtó: szögekkel volt tele az egyik robbanószerkezet a Zaventem repülőtéren

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a VTM belga közszolgálati televízió.

A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.
Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak.
A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.

15:56

Két vasútállomást újranyitnak Brüsszelben helyi idő szerint délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad - jelentette be a rendőrség kedden, miután reggel három helyszínen is terrortámadást hajtottak végre a belga fővárosban.

A La Libre Belgique című helyi újság értesülései szerint fokozott biztonsági óvintézkedések közepette nyitják meg a déli és az északi pályaudvart a hatóságok.
A két vasútállomásra ötszáz katonát vezényeltek - közölte honlapján a francia nyelvű napilap.
Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is.

15:53

Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak.

A Wizz Air tájékoztatása szerint azok, akik kedden utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, amennyiben lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes.
A légicég korábban közleményben arra kérte Brüsszelbe tartó, vagy onnan induló utasait, hogy öt órával a járat indulása előtt jelenjenek meg a belga repülőtéren.
A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.
A társaság közölte továbbá, hogy kedden az összes Zaventembe tartó járatát törölte, ami közel 2 ezer utas érintett.
Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is. A cégnél, azok, akiknek nem keddre szól a jegyük, csak telefonon keresztül tudják átfoglaltatni jegyüket. Arról a légitársaság nem adott tájékoztatást, hogy mely további napokra érvényes az ingyenes törlés és dátummódosítás.
Budapest és Brüsszel között közvetlenül a Brussels Airlines, a Wizz Air és a Ryanair közlekedik, a légitársaságok naponta menetrendtől függően 5-6 járatot indítanak Budapestről.

15:53

Damaszkusz elítélte a merényleteket, de a Nyugatot hibáztatta

A szíriai kormány határozottan elítélte kedden a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára, és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza őket.

A SANA hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások "az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei". A tisztségviselő szerint "egyesek politikai érdekektől vezényelve mérsékelt (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat".
Damaszkusz a szíriai polgárháborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak.
"Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel". (A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a
vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)

15:34

Cameron: megerősítik a brit kikötők, repülőterek, pályaudvarok rendőri védelmét

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.
Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon.
Hozzátette: Nagy-Britanniában is "igencsak valós" a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet.
Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.
A legmagasabb készültségi szint a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

15:28

A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig "mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.

Heinz Fischer úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról.
Christoph Schönborn, Bécs érseke megfontoltságra és elszántságra intett a "gonosz elleni küzdelemben", és azt mondta, hogy nem győzhet a gyűlölet.
Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség. Peter Gridling szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan - mondta.
Közölte, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt Salah Abdeslam, akit a napokban fogtak el Brüsszelben, az ősszel kétszer is megfordult Ausztriában. Gridling tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a protokollnak megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb bűncselekmény miatt. A hivatal vezetője hangsúlyozta: Abdeslam nem toborzott híveket Ausztriában.
Ausztriában a keddi brüsszeli robbantásokat követően megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. A belügyminisztérium szóvivője szerint a fokozott biztonsági intézkedés nem lesz kihatással a lakosok mindennapjaira.
Délután a bécsi Hofburg, a parlament és a fontosabb állami épületek osztrák zászlaját félárbocra engedték.
Az ausztriai Iszlám Hitközség is elítélte a robbantásokat, és reményét fejezte ki, hogy a politikusok és a véleményformálók részt vesznek a szíriai háború kérdésének megoldásában.


15:22

Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.
A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.
A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.
Korábban huszonhat halottról és közel száznegyven sebesültről számoltak be a hatóságok.

15:18

Belga külügyminiszter: további lehetséges elkövetők tevékenykedhetnek még Brüsszelben

Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.

Leszögezte: a nyomozás folyamatban van és annak minden részlete a rendőrségre tartozik. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait.
Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkoztában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak.
A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.
A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

15:00

A rendőrséget erősíti a teljes készültségbe helyezett TEK

A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Hajdu János elmondta, hogy a Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett kettes terrorfokozat miatt a TEK-esek fokozottan vannak jelen azokon a közterületeken, amelyeket a rendőrség eddig is védett, így a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a pályaudvarokon és a belvárosban. A TEK a stratégiai csomópontokat is őrzi a jövőben, így például a paksi atomerőművet - tette hozzá.
A főigazgató hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések addig tartanak, amíg meg nem tudják, hogy fenyegeti-e Magyarországot terrorveszély.
Hajdu János elmondta, hogy a TEK nem vizsgálja át az utasok csomagjait a repülőtéren, mert ez nem feladata, erre külön személyzet van. A TEK a repülőtérhez vezető utat blokkolja fizikailag, tűzszerészeti feladatokat lát el, valamint az utasok beszállításánál végez egy rendkívüli ellenőrzést.
Hozzátette, hogy talán még ennél is fontosabb a TEK-nek az a tevékenysége, amely nem látható: a hírszerzési és a titkosszolgálati szervek kimondottan a magyar vonatkozású információkat gyűjtik a terrorveszély lehetséges forrásairól, és soron kívül egyeztetnek ezekről a TEK-kel.
Kedd reggel robbantások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban, sokan meghaltak, illetve megsebesültek.

13:05

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában.

Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak.
A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy múlt pénteken az Európai Unió és Törökország közötti migrációs csúcstalálkozó kapcsán a török küldöttséggel a belga fővárosban járt.
Hangsúlyozta: a terrorizmus globális problémává vált.
Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban.
Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.
Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.
Azelőtt januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

13:08

A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.

"Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára" - állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.
Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.
A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

13:06

Megerősítik a lengyelországi repülőterek és pályaudvarok őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után - közölték a varsói hatóságok. Beata Szydlo miniszterelnök a kormány biztonsági központjának (RCB) ülése után kijelentette: Lengyelországban egyelőre nincs fokozott terrorveszély.

"A legfontosabb a lengyel állampolgárok biztonsága" - mondta a miniszterelnök délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén. Az RCB ezt követő tanácskozásán Mariusz Blaszczak belügyminiszter, Pawel Soloch, a Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke, valamint a fegyveres és a biztonsági erők legmagasabb rangú képviselői vettek részt.
A tanácskozást követően Beata Szydlo elmondta: a lengyel állampolgárok biztonságban vannak, az összes biztonsági szolgálat készenlétben van, ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. "Egyelőre nincs alapja annak, hogy fokozott terrorveszélyt hirdessünk ki" - jelentette ki a kormányfő.
A támadások utáni európai biztonsági helyzetet értékelve, Beata Szydlo hangsúlyozta: a szolidaritás mellett hatékony intézkedésekre is szükség van, mert a terroristák egyre vakmerőbben cselekednek.
A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik - közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra.
Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés.

13:00

Az Iszlám Állam hívei ünneplik a merényleteket a közösségi hálókon

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

"Úgy látszik, az

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni