Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Február 05. 09:53, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

CÉLEGYENESBEN A VÁROSHÁZ DÍSZTEREMÉNEK FELÚJÍTÁSA

CÉLEGYENESBEN A VÁROSHÁZ DÍSZTEREMÉNEK FELÚJÍTÁSA

Bár a felújítás még tart, már látszik, hogy impozáns látványt fog nyújtani a megújuló díszterem, amely az eredeti elrendezését nyeri vissza tavaszra.

Várhatóan március elejére készül el teljesen a Városháza megújult díszterme, amely ma már a befejezéshez közeli állapotban van. A felújítás kezdetén Borkai Zsolt polgármester elmondta, az 1896 és 1898 között Bisinger József hagyatékából épült Városháza épülete már nem tudta megfelelően kiszolgálni korunk megnövekedett energiaigényét, ezért az elmúlt években több ütemben valósult meg a ház villamos-hálózatának korszerűsítése. Az alagsor, a keleti, majd a nyugati szárny felújítása után az épület középső szárnya került sorra, és ez az ütem a díszterem és környezetének rekonstrukcióját is magában foglalja, de ezzel párhuzamosan a tető felújítása is zajlik. A polgármester úgy fogalmazott, „Visszatérünk a hagyományokhoz, és visszaállítjuk a díszterem eredeti ülésrendjét, úgy, ahogy az építők azt annak idején megálmodták.”

Fekete Dávid alpolgármester a nagy érdeklődésre való tekintettel a napokban, vagyis még a munkálatok befejezése előtt bemutatta a sajtónak a készülő termet. Kiemelte, a kivitelezés során folyamatosan egyeztettek az örökségvédelemmel, így alakulhatott ki a díszterem új színvilága, amely valójában az eredeti hangulatát idézi. „A világos színek révén egész más a térélmény, mint a felújítást megelőzően. A terem sokkal tágasabbnak tűnik. Az átalakítás fontos momentuma, hogy a széksorok tájolása a díszterem egykori berendezésének megfelelően változik meg, és ehhez igazodva kerül a pulpitus az ablaksor elé. Az emelvényt az eredeti másaként készítették el.” Az alpolgármester hangsúlyozta, a restaruáláson átesett két nagy csillár a korábbiakkal ellentétben leereszthető lesz, így tisztítása, karbantartása is egyszerűsödik.

A tavaly nyár végén elkezdett felújítás során először hőszigetelés került a padló és a mennyezeti födémszerkezetbe, a betonozást követően elkészült a díszterem nehézállványozása, melyről október elején megkezdődhetett a restaurátori, díszítő festő munka. Ezekkel párhuzamosan zajlottak a gépészeti-, és elektromos alapszerelési munkák, megtörténhetett a fűtési vezetékek és hőleadók cseréje, a helyiségek szellőzésének, klimatizálásának kiépítése is. A díszpárkányra díszvilágítást szolgáló új lámpatestek kerültek, míg a dísztermi falikarokat valamint az eredeti csillárokat műhelyben restaurálták. A karzatokra és a környező helyiségekbe a dísztermihez hasonló stílusú csillárokat szereltek. Megújultak a nyílászárók is, a külső ablakszárnyakba hőszigetelő üvegezés került. A díszterem eredeti fa falburkolatának felújítása műhelymunkával készült, a parkettázás hagyományos tölgyfa parkettával valósult meg. Jelenleg a felújított helyiségek „öltöztetése” zajlik, a Bisinger teremben és annak előterében a parketta csiszolása folyik, majd a helyükre kerülnek a radiátorburkolatok, falburkolatok, szerelvények is. A jövő hét elejétől a díszterem és a ruhatár padlóburkolatának és falburkolatának utolsó munkái kezdődnek, majd a dísztermi bútorok beszerelése következik. A hangtechnika kiépítése, a függönyözés, és a többi utómunkálat elkészülte valamint a próbaüzem után, várhatóan március elején lesznek használatra készek a helyiségek, a tervek szerint a termet a március 15-i ünnepi díszközgyűlésen avatják fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.