Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Devizahitel: az állam csak szabályozóként kíván részt venni?

Devizahitel: az állam csak szabályozóként kíván részt venni?

Jogi megoldás is szóba jöhetne a devizahitelesek helyzetének megoldására − vetette fel a Napi Gazdaságnak Rogán Antal, a Fidesz − MPP frakcióvezetője. Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke szerint a rezsicsökkentést a választásokon védhetik meg a szavazók, a vállalati energiaköltségek mérséklése pedig a termelői és beszerzői áraktól függ.

Rogán Antal szerint korai még a megoldásról beszélni. Egyelőre arra várunk, hogy a bankok letegyenek egy megoldási javaslatot az asztalra. Ha nem születik ilyen november elsejéig − márpedig erre egyre kevesebb az esély −, a kormány előjön egy javaslattal. Bár jelenleg mindenki gazdasági megoldásban gondolkodik, miért ne jöhetne szóba egy jogi, amely többek közt az eddigi bírósági döntéseken alapul? Valami ilyesmi történt Horvátországban és Törökországban is, ahol a polgári törvénykönyvben rögzítették, hogy a bíróság köteles felülvizsgálni a szerződéseket. Ha közgazdasági megoldásban gondolkodunk, az biztos, hogy a terheket a bankok és az ügyfelek között kell megosztani. Mindebben az államnak pusztán regulátori szerepe van, így nem azon kell gondolkodni, hogyan lehet bevonni az államot vagy éppen a jegybankot, hanem hogy milyen erős szabályokkal lehet tiszta helyzetet teremteni. A két fő cél: a devizaadósok törlesztési terhe csökkenjen, az árfolyamkockázat pedig szűnjön meg.

A forinthitelesek hónapok óta egy pénzügyi rezsicsökkentés kedvezményezettjei, ugyanis a referenciakamathoz kötött hitelek követik a több mint egy éve csökkenő jegybanki kamatszintet, így ők egyre jobban járnak. Ha rögzített árfolyamban gondolkodunk, érdemes annál maradni, ami az árfolyamgátnál már bevált. Ettől el lehet ugyan térni, de az biztos, hogy a megszülető megoldásnak olyannak kell lennie, amely azoknak is megfelelő, akik jelenleg az árfolyamgátban vannak, azoknak is, akik azon kívül vannak és azoknak is, akik most éppen semmit sem fizetnek, mert a bank már felmondta a hitelüket vagy kilencven napon túli tartozásban vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.