Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Március 16. 06:40, péntek | Helyi

Díszpolgári címet kapott a Győri Balett

Díszpolgári címet kapott a Győri Balett

Csütörtökön, a hagyományok szerint, a Városháza dísztermében átadták a város díszpolgára címeket, a Pro Urbe Győr és a sajtódíjakat.

Ünnepi díszközgyűléssel tisztelegtek a helyi önkormányzati képviselők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A díszközgyűlést Borkai Zsolt polgármester nyitotta meg. „Minden évben összegyűlünk március 15-én, hogy emlékezzünk, ünnepeljünk, felidézzük a történelmet, s azt az eszmét, szabadságvágyat, amiért a nemzet egyként kiáltott fel: ’rabok tovább nem leszünk!’ ” – idézte Petőfi Sándort, majd felelevenítette, a szabadságharc vérontás nélkül zajlott, majd véres megtorlással zárult, de az eszmét, ami március idusán megszületett, nem lehetett eltörölni, a mai napig lüktet, mert a magyar szabad nemzet. „Nem engedünk a 48-ból és büszkék lehetünk a győriekre is, akik nagy tetteket vittek végbe a szabadságharc idején és azóta is” – hangsúlyozta a polgármester és hozzátette, ahogy tavaly együtt vittük sikerre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), úgy együtt szeretnénk sikerre vinni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot is. „Hisszük és tudjuk, hogy Győr méltó erre a szerepre, nem csak azért, mert műemlékekben a harmadik leggazdagabb város Magyarországon, a művészeti társulataink pedig magas színvonalon tevékenykednek, s viszik jó hírünket szerte a világban, hanem azért is, mert a gyönyörű városunkban rengeteg értékteremtő ember él, aki munkásságával az egész közösséget segíti. A hőseinkre való emlékezés mellett ma köszönetet mondunk nekik is, minden győrinek, aki szereti városát, és jó hírét viszi a fejlődésnek, amiért közösen dolgozunk.” – fejtette ki Borkai Zsolt

Ezután dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette az elismerések átadása előtt a közgyűlés indoklásait.

Borkai Zsolt polgármester és Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója - Fotó forrása: kisalfold.hu- Mészáros Mátyás

Radnóti Ákos alpolgármester és Kiss János balettigazgató

Győr díszpolgára lett a Győri Balett társulata a város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenységéért. Kiss János, az együttes igazgatója elmondta: hatalmas elismerés, ha egy város vezetése méltónak tart egy társulatot arra, hogy a legrangosabb címet adományozza számukra. „Nagyon boldog vagyok, és a mögöttünk álló közel 40 évre visszagondolva pedig hálás a győri polgároknak a sok szeretetért, amit kaptunk és minden társulati tagnak, akik hazánk kultúrájáért tevékenykedtek és tevékenykednek. Méltón fogjuk ezt az óriási felelősséggel járó elismerést viselni, köszönöm a társulat nevében!”

A világhírű társulat tagjai extra fotókkal, selfikkelosztották meg az örömhírt a közösségi oldalon. Íme:

Szendrei Georgina balettművész, magántáncos és Radnóti Ákos alpolgármester

Daichi Uematsu balettművész, magántáncos és Tatiana Shipilova balettművész, magántáncos

Tetiana Baranovska balettművész, magántáncos és Engelbrecht Petrik balettművész, tánckari tag

Kőhalmi-Kara Zsuzsanna balettművész, magántáncos, a Győri Balett koreográfus-asszisztense

Szalai Judit balettművész, magántáncos

Daichi Uematsu balettművész, magántáncos; Luigi Iannone balettművész, tánckari tag; Luka Dimić tánckari tag; Artem Pozdeev balettművész, magántáncos

Berzéki Melinda balettművész, magántáncos és Sebestyén Bálint balettművész, Harangozó-díjas magántáncos

Ströck Barbara balettművész, magántáncos

Horváth Kada balettművész, tánckari tag

Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója munkahelyteremtő, valamint a győri oktatási, egyházi, kulturális és sportélet támogatását szolgáló széleskörű szponzorációs tevékenysége elismeréseként.

Dr. Skaliczky Zoltán szervezési igazgató, osztályvezető orvos szintén díszpolgári címet kapott példaértékű idegsebészeti gyógyító tevékenysége, és az egyedülálló műtéti technikák magas színvonalú alkalmazása elismeréseként.

Pro Urbe Győr díjat adományozott a közgyűlés Hancz Istvánnak, a Győri Ipartestület titkárának több évtizedes, a győri vállalkozások és iparos műhelyek fejlődése érdekében végzett aktív tevékenysége elismeréseként.

Szintén a díjban részesült Kuti József nyugalmazott egyetemi oktató, több évtizedes, magas színvonalú pedagógusi munkássága, valamint a város felsőoktatási életében betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként.

Pro Urbe Győr díjat kapott Csenár Imre, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke is, aki a honvéd hagyományőrzés terén végzett kiemelkedő egyesületvezetői tevékenységet, valamint helytörténeti munkássága elismeréseként részesült az elismerésben.

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, Petőfi Nemzeti dalát és a 12 pontot. Ez alkalomból adja át minden évben a közgyűlés a városi sajtódíjakat is. Idén Szabó Gábor, a Kisalföld szerkesztő-újságírója részesült az elismerésben Győr sportéletének minőségi bemutatásáért, a sporteseményekről való magas színvonalú tudósításaiért, valamint a múlt évi EYOF-on végzett áldozatos munkájáért.

Győr sajtódíját Marcali Gábor fotóriporter kapta, a város szépségeinek, történéseinek megörökítéséért, magas színvonalú szakmai munkájáért, az EYOF fotósrészlegének vezetéséért, s folyamatosan nyújtott minőségi, változatos munkájáért.

Forrás: gyorplusz.hu - Z. A.

Összeállította: Csobay Dániel

Az átadásról fotók: O. Jakócs Péter

További fotók: Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.