Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Szeptember 18. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: gyor.hu

DUNA-NAP 2010. szeptember 22.

DUNA-NAP 2010. szeptember 22.

2011. első félévében hazánk tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Az elnökségi program egyik kiemelkedő aktusa az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának (EDRS) elfogadása. Győr és térsége olyan programot kíván a Stratégia

Borkai Zsolt, Győr polgármestere kezdeményezésére a város felállított egy Győri Duna-stratégia Programirodát, amely egy olyan rendezvényt szervez, ahol a programban résztvevő főbb partnerek ismertetik elképzeléseiket, illetve megismerhetik a Kormány terveit is. A Duna-nap célja tehát, hogy a térség programját bemutatva felkészülhessen minden érintett a további nagyon intenzív munkákra.

A tervezésben résztvevő szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a Győr-Gönyű torkolat tervezett fejlesztései hosszú távon is meghatározóak a térségben, ezért a Duna-stratégia részeként az erre alapozott programot kell kidolgozni. Egy ilyen program része a Gönyűi fenékküszöb és kikötői fejlesztésen túl a Péri repülőtér, a vasúti összeköttetés fejlesztése, valamit egy komplex turisztikai-kulturális program is - a szükséges magas színvonalú kiegészítő szolgáltatások biztosításával.

Az EU szakemberei hangsúlyozzák, hogy az EDRS nem rendelkezik önálló fejlesztési pénzügyi alapokkal, de annak jelentős hatással kell bírnia az EU 2014-21 közötti időszakának finanszírozására. A Győr és térsége számára kidolgozandó program figyelembe veszi, hogy az EDRS környezet- és vízgazdálkodási, társadalmi-gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatos és a Duna-menti kapcsolatok, kommunikáció fejlesztését célzó programokat fogad be. Egy ilyen komplex program révén első szakaszban fizikai és humán infrastruktúra fejlesztés valósulhat meg, ami alapot ad a későbbi projektek kialakításához. Mindez a térség gazdaságának fejlődését, a helyi lakosság számára stabilitást, munkahelyeket, magasabb szinvonalú szolgáltatásokat, oktatási és képzési fejlesztéseket eredményez.

A CEURINA NKft., mint a Győri Duna-stratégia Programiroda feladatait ellátó szervezet a Duna-napot követően egyeztetéseket folytat mindazokkal, akik e program részesei lehetnek. Számos partner már ismert, de várják azok jelentkezését is, akiknek ötletük, tervük,vagy már kész projekt-javaslatuk van. A különböző elképzelések egy programmá érlelését követően ezt a programot a hazai Duna-Stratégi részeként kívánják elfogadtatni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.