Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Július 24. 07:15, hétfő | Helyi

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem és a kínai Semcorp vállalat

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem és a kínai Semcorp vállalat

A járműipari képzésekben és kutatásokban meghatározó győri Széchenyi István Egyetem a jövőben együttműködik a kínai, hazánkban gyárat építő Semcorp Csoporttal.

A Semcorp Csoport a világ legnagyobb lítiumionakkumulátor-elválasztófilm gyártója. Az elválasztófilm elengedhetetlen eleme az elektromos járművekben, az energiatárolókban és a szórakoztatóelektronikai berendezésekben használt akkumulátoroknak. A cég – amelynek magyarországi, debreceni üzeme már épül – az elmúlt években nagy ismertségre tett szert azáltal is, hogy amerikai gyáráról szól a Netflix „Az amerikai gyáregység” (American Factory) című, Oscar- és Emmy-díjas dokumentumfilmje. Ennek „főszereplője” Jeff Liu elnök- vezérigazgató, aki a napokban a Széchenyi István Egyetemre látogatott, ahol az intézmény fejlődésével ismerkedett, valamint a lehetséges kapcsolódási pontokról tájékozódott.

A találkozón dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes kiemelte: az egyetem Győrön kívül Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen van, így térségi hatása az egész Észak-Dunántúlra kiterjed. Hozzátette: számos képzés és kutatás a járműiparhoz kapcsolódik. A fontos adatok között említette, hogy a 14 ezer hallgató ma már a világ hetven országából érkezik, az angol nyelvű képzések száma pedig eléri a negyvenet. Az egyetem szerepel a két legnagyobb nemzetközi felsőoktatási minősítő szervezet, a QS és a Times Higher Education ranglistáján. Az intézmény szorosan kapcsolódik a gazdasághoz: összesen háromezer vállalattal működik együtt, amelyek közül az első számú partnernek az Audi számít.

„EGYETEMÜNK EDDIG IS SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOLT KÍNÁVAL, A JIAXING EGYETEMMEL PÉLDÁUL ELŐKÉSZÍTETTÜNK EGY KETTŐS ÉPÍTŐMÉRNÖKI KÉPZÉST. EZÉRT IS FONTOS SZÁMUNKRA A SEMCORPPAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS. A VÁLLALAT A JÖVŐBEN MAGYAR ÉS NEMZETKÖZI HALLGATÓINKNAK IS BIZTOSÍTHAT GYAKORLATI HELYET” – MONDTA DR. LUKÁCS ESZTER.

Az eseményen az egyetem adományozási szerződést kötött Jeff Liuval, amelynek értelmében az általa nyújtott támogatást a kínai hallgatói közösség fejlesztésére fordítja az intézmény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.