Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 14. 06:41, szombat | Bulvár

Elhunyt a legendás dzsesszgitáros, Babos Gyula

Elhunyt a legendás dzsesszgitáros, Babos Gyula

A Kőbányai Zenei Stúdió Facebook-oldalán jelentette be Babos Gyula halálát, aki az iskola egyik alapító tanára volt.

"Egy ikonikus gitáros, csodálatos tanár, legendás mester.
Egy igaz barát ment el.

Köszönünk mindent Gyuszi,
Legyen Neked könnyű a föld!"

- írta gyászközleményében az iskola.

A Liszt Ferenc-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár 68 éves volt. 1949. június 26-án született Budapesten. Már 15 éves korától gitározott, majd játszott a Kex együttesben, a Rákfogóban, később Kőszegi Imre zenekarában is. 1979-ben megalapította első saját együttesét Saturnus néven, majd 1985-ben létrehozta a Babos Triót.

1989-ben jelent meg első szóló lemeze Kinn és benn címmel, majd ezt követte a Sham című lemez. 1994-ben a Sony-nál jelent meg a világszerte kiadott Blue Victory című album. Ugyancsak a Sony adta ki 1998-ban az Egyszer volt... című lemezét.

1998-tól a Take Four nevű együttesével három lemezt adott ki, majd Herbie Mann-nel készített felvételt. 2004-ben megjelent a Trilok Gurtu-val közös koncertlemeze, a Babos Project Special-lal pedig Variáció címmel készített lemezt.

1977 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára volt. Alapító tanára volt 1996-tól a Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskolának.

Több mint fél évszázados pályafutása során számtalan kiválósággal zenélt együtt: a magyar jazz és rock élet szinte teljes élvonala mellett többek között Victor Baileyvel, Terry Lynn Carringtonnal, Frank Zappával, James Moody-val, Tony Scott-tal, Trilok Gurtu-val.

Alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek.

Babos Gyulát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója saját halottjának tekinti.

Pályája során kitüntették többek között EMeRTon-díjjal, Szabó Gábor-díjjal, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét, 2008-ban pedig a Liszt Ferenc-díjat. Felesége Katona Klári énekesnő.

Forrás: origo.hu

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.