Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 22. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Elképzelhető a párbeszéd a bankokkal

Elképzelhető a párbeszéd a bankokkal

Eddig nem érkezett ugyan személyes válasz a bankszövetségtől, de a pénzintézetek legújabb kezdeményezése arra utalhat, hogy elképzelhető valamiféle párbeszéd a pénzintézetek és a civil szervezetek között – vélekedett a Magyar Nemzetnek Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa.

A bankok október első felében személyes konzultációra hívták azokat a civil szervezeteket, amelyek eddig is együttműködtek a problémák kezelésében. Október elején valószínűleg egy asztalhoz ülnek a bankok és az adósok képviselői, hogy a devizahitelezés okozta problémák megoldásáról egyeztessenek. A civilek egy héttel ezelőtt kérték fel a bankszövetséget a találkozóra, és mint azt Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa, az adósokat képviselő szervezetek képviselője a Magyar Nemzetnek elmondta: eddig nem kaptak ugyan személyes választ a bankszövetségtől, de a pénzintézetek csütörtökön bejelentett kezdeményezése, miszerint egy e-mail címet hoznak létre, hogy fogadják az adósok javaslatait, arra utalhat, hogy elképzelhető valamiféle párbeszéd a felek között. Persze kérdés, hogy mennyire veszik majd komolyan az adósok javaslatait.

A szövetség közleménye szerint a konzultacio@bankszovetseg.hu címen olyan konkrét megoldási javaslatokat várnak az adósoktól és az őket képviselő civil szervezetektől, amelyek elősegítik az árfolyamkockázatok mérséklését vagy megszüntetését. Továbbá október első felében személyes konzultációra hívják azokat a civil szervezeteket, amelyek eddig is együttműködtek a problémák kezelésében.

A bankszövetséget egyeztetésre kérő civil szervezetek, a Hiteles Mozgalom, a Hiteles ügyvéd, az Otthonvédelmi Tanács, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, valamint a Széchenyi Hitelszövetség korábban azt nyilatkozták: a bankokkal folytatott tárgyalás egyik legfontosabb feladata véleményük szerint az, hogy tisztázzák, miként kell értelmezni a Kúria júliusban hozott ítéletét, amelyben a bíróság semmissé nyilvánított egy szerződést, amiért abban nem szerepelt külön tételként az árfolyamrés.

Persze a Magyar Bankszövetség tárgyalási kezdeményezése biztosan nem független attól sem, hogy korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is arról beszélt: a devizaalapú hiteleket folyósító pénzintézeteknek elsőként a devizahiteles ügyfeleikkel kell tárgyalniuk a lehetséges megoldási javaslatokról. A kormány november elsejéig hagyott időt a bankoknak arra, hogy megállapodjanak az ügyfeleikkel. Ha ez addig nem sikerül, akkor a kormány a saját kezébe veszi a devizahitelezés okozta gondok orvoslását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár