Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 15. 17:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Először dirigálja nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat

Először dirigálja nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat

Fennállása óta először vezényli nő a kétszáz éves pécsi Pannon Filharmonikusokat: a finn Eva Ollikainen február 23-án debütál a Kodály Központban.

A skandináv országokban széles körben elismert, 31 éves dirigens vezetésével a zenekar Jean Sibelius Pohjola lánya - szimfonikus fantázia, Camille Saint-Saëns Bevezetés és rondo capriccioso, Jean Sibelius 6 humoreszk, valamint Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezade című művét adja elő az este hat órakor kezdődő Ezeregyéjszaka meséje című est keretében - áll az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

A művészvilágban manapság is ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére. Eva Ollikainen 12 éves korában vezényelt először, és ma már olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar vagy az Izlandi Szimfonikusok. Az elmúlt évadban együtt szerepelt a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal, a Brüsszeli Filharmonikusokkal és az Új Japán Filharmonikusokkal. A pécsi koncertet megelőzően a Svéd Királyi Operában lépett fel, a közeljövőben pedig nagyzenekari hangversenyeken dirigál a skandináv országokban.

A zene mellett a hajózás iránt is érdeklődő, és az elmúlt években a tradicionális vitorlás hajók építését kitanuló karmesternő szerencsésnek tartja magát, amiért "elfogadó" országba született, női mivolta megkülönböztetést nem jelentett számára - írták a Pannon Filharmonikusok.

Horváth Zsolt igazgató szerint az együttes számára mindig kihívás új szakmai irányokat felfedezni. "Első ízben játszunk női karmesterrel, aki nem csupán nőiességében nyújt különlegeset, hanem a szakmai hozzáértésében is, amellyel a finn zeneszerző, Sibelius műveit interpretálja". Hozzáfűzte: a Pannon Filharmonikusok több mint fele női muzsikusokból áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.