Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Augusztus 01. 05:00, csütörtök | Belföld

Előzetes letartóztatásban a Viking Sigyn kapitánya

Előzetes letartóztatásban a Viking Sigyn kapitánya

A bíróság elrendelte a Hableány katasztrófáját okozó hajó ukrán kapitányának előzetes letartóztatását.

A Duna budapesti szakaszán 2019. május 29-én, az esti órákban történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a nyomozó hatóság előterjesztése alapján a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség tegnap indítványozta a letartóztatást.

Az ügyészség közleményében azt írta, hogya megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, vagyis a nyomozók már 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával és veszélyhelyzet előidézésével is meggyanúsították Jurij C.-t. Jurij C.-t a 28 halálos áldozatot követelő, dunai hajóbaleset miatt tartóztatták le.

Emellett az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, és csak így biztosítható a kapitány jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró ma döntött az ügyben.

Május 29-én 21.05 perckor a Hableány turistahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval, és mindössze 7 másodperc alatt elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista és idegenvezető, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott. Hét embert sikerült kimenteni közülük.

A kapitány korábban néhány napot már töltött előzetesben, de csak addig, amíg ki nem fizette az óvadékot. Ennek fejében elengedték. Hétfőn a Kúria az ügyészség kezdeményezésére kimondta, hogy az a határozat törvénysértő volt, az ukrán kapitányt valójában törvényesen nem lehet óvadék ellenében szabadon engedni.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Mónus Márton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: