Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. December 03. 14:26, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Elutasította a bíróság Nyers Rezső keresetét nyugdíjpótléka megvonása miatt

Elutasította a bíróság Nyers Rezső keresetét nyugdíjpótléka megvonása miatt

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Nyers Rezső keresetét, amelyet nyugdíjpótlékának a megvonása miatt nyújtott be. A Fővárosi Törvényszéknek az MTI megkeresésére küldött keddi válaszából kiderült: a nyugdíjpótlék megvonása miatt eddig egy esetben sem döntöttek a felperes javára.

Nyers Rezső - egyebek mellett - 1960 és 1962 között pénzügyminiszteri posztot töltött be, az MSZMP Központi Bizottságának évtizedekig, Politikai Bizottságának több évig volt a tagja, a rendszerváltás előtt közvetlenül pedig az állampárt elnöke is volt.
A Hír TV hétfőn arról számolt be, hogy elbukta kommunista nyugdíjpótlékát Nyers Rezső, aki vitatta, hogy érdemtelenné vált volna a pluszpénzre.
Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője kedden az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon "Ny. Rezső" közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt indított pert a KIM ellen.
Az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíj-kiegészítések megszüntetéséről szóló törvény alapján hivatalból folytatott le felülvizsgálatot a KIM - idézte fel a szóvivő. Az eljárásban kijelölt öttagú szakértői bizottság széleskörű vizsgálat és tényfeltárás után megállapította, hogy a politikus az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében és a megtorlásokban játszott szerepe miatt a pótlékra érdemtelen. Ennek eredményeként megszüntette a jogosultságát a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékra - tudatta.
A határozat ellen Ny. Rezső jogi képviselője útján keresetet nyújtott be, kérve a határozat bírósági felülvizsgálatát és hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását. Arra hivatkoztak, hogy a határozat indokolásában nem szerepel, hogy a politikusnak milyen szerepe volt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy a megtorlásokban, és nem nevesíti azt, ami miatt - a nyugdíjkorrekciós törvényben foglaltakra tekintettel - a pótlékra érdemtelenné vált. Emellett azzal érveltek, hogy nem jelölte meg a határozat a döntés konkrét okát, nem derül ki belőle, hogy a szakértői vélemény milyen megállapításokat tartalmaz és az sem, készült-e a törvényben előírtaknak megfelelő szakértői vélemény - ismertette Póta Péter.
A KIM szerint nem sértettek jogszabályi rendelkezéseket, a szakértői bizottságnak a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság küldte el az összes olyan ember nevét, aki az 1990. május 1. előtti tevékenységével összefüggésben nyugdíj-kiegészítésben, illetve pótlékban részesült - írta a törvényszéki szóvivő. A bizottság tett javaslatot arra, hogy kinek az esetében indokolt a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlék folyósításának a megszüntetése. A bizottság a politikusnak csupán az eljárás eredményét tartalmazó véleményét küldte meg jegyzőkönyv formájában. Ez alapján kétség nem merült fel, "tekintettel arra is, hogy köztudomású Ny. Rezsőnek a Magyar Szocialista Munkáspártban betöltött 1956 utáni vezető szerepe, és az ott kifejtett tevékenysége" - tette hozzá.
Póta Péter hangsúlyozta: a KIM a döntését a bizottság szakvéleménye alapján hozta meg, "az abban foglaltakat nem mérlegelhette, és nem is vizsgálhatta felül, csakúgy mint a bíróság sem".
A bíróság Ny. Rezső keresetét elutasította és arra kötelezte, hogy 15 napon belül fizessen meg a KIM-nek 30 ezer forint perköltséget. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.
A jogszabály szerint a pótlékokat azoktól - illetve azok özvegyétől - vonják meg, akik 1945 és 1949 között közreműködtek a demokratikus államberendezkedés felszámolásában; szerepet játszottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban, illetve 1948 és 1990. május 1. között titkosszolgálati tevékenységet folytattak.
Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára korábban arról tájékoztatott, hogy az erre vonatkozó határozatokat május 31-én postázták a 142 érintettnek. Titkosszolgálati tevékenység miatt 112, egyéb jogcímeken pedig 30 embertől vonták meg a pótlékot, amely 8-16 ezer forint havonta.
A Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI kérdésére azt is közölte kedden, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter által hozott határozat felülvizsgálata tárgyában a bíróságra tíz keresetlevél érkezett, és egy kivételével már valamennyi peres eljárás lezárult. Három esetben elutasították a felperes keresetlevelét, négyben a felperes elállása nyomán megszüntették az eljárást, egy keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, egy eljárás pedig a felperes halála miatt félbeszakadt - írta Póta Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket