Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Január 03. 16:41, csütörtök | Helyi

Érdemes-e otthonra széfet vennünk (vagy inkább béreljünk?)

Érdemes-e otthonra széfet vennünk (vagy inkább béreljünk?)

Legyen szó becses örökségről, vagy már általunk megszerzett javakról, az értékeink, vagyontárgyaink biztonságos megőrzése kiemelt fontossággal bír!

Sokan csupán az otthonuktól távol töltött szabadságuk idejére bízzák intézményekre ezt, míg mások hosszabb időtávban gondolkodnak a széfbérletet illetően, és vannak, akik az otthon elrejtett kis trezorban tárolást tartják a legideálisabbnak, mert nem bíznak teljesen idegen bankokban. Vajon melyik megoldás lehet a legmegfelelőbb, ha értékeink védelméről van szó? Érdemes-e széfet venni, és milyen esetben tegyük, vagy jobb inkább bérelni egyet?

Széfbérlés a bankokban

A bankok a náluk elhelyezett tárgyak értéke alapján megállapított, általában havi díj befizetése ellenében működő széfszolgáltatása az egyik legrégebbi általuk nyújtott szolgáltatás, s kétségkívül a legbiztonságosabb értéktárolási forma is egyben. A féltve őrzött titkos dokumentumok, és a nagy összegeket érő, vagy sokszor ritkaságszámba menő vagyontárgyak mindenképp a legbiztonságosabb megőrzést követelik meg. S noha bankrablás is előfordulhat, még így is ez a legcélszerűbb választás ez esetben, ugyanis a banki széfbérlés nem egy egyszerű védelmet takar, s a náluk őrzött vagyontárgyakra felelősséget is vállalnak.

Ezen intézményekben minden széf egy helyen található meg, azonban egy fokozottan védett helyiségben, ezen felül a széfek egyenként magas fokú védelemmel vannak ellátva. Minden széf két kulcsos rendszerű: a bérlő kap egy kulcsot a széfhez, a másik pedig a banknál marad, és széfnyitásnál a két kulccsal egyszerre nyitható csak a trezor. Ezt követően a benne elhelyezett kazettával a bérlő egy külön, védett helyiségbe mehet át egyedül, így a széf tartalma továbbra is titok marad mások előtt.

Természetesen vannak előírások, mi tárolható e széfekben és mi nem. Például készpénzt tilos elhelyezni bennük, amivel a pénzmosást igyekeznek megelőzni. S habár a bank alkalmazottjai nem tekinthetik meg a széfek tartalmát, így ellenőrizni sem tudják, mi van bennük, a hatóságok megkeresésére kötelesek azokat kinyitni, és a szabályszegő lebukik. Nem tárolható bennük továbbá veszélyes anyag, ill. tűz- és robbanásveszélyes tárgy, valamint lőfegyver és annak tartozékai sem.

A bérelhető széfek rekeszei változatos méretekkel bírnak, így a bérlők biztosan megtalálják az vagyontárgyaik méretének megfelelőt, s mára már igen kedvezővé vált biztosítási havi díjak ellenében biztonságban tudhatják értékeiket. A bankok nem csak rablás esetére, de elemi csapásokból adódó károkra is felelősséget vállalnak és a biztosítási összeg erejéig kártérítést fizetnek, ha bármelyik bekövetkezne. A díjak, a feltételek, a biztosítási és kártérítési összegek bankonként eltérőek, így előzetes tájékozódás szükséges, ill. a szolgáltatásra általános túlkereslet van, ezért szabad széf elég nehezen található.

Otthoni trezorok

Aki mégis úgy dönt, hogy értékeire inkább saját maga vigyáz, az otthona kellő biztonsági rendszerrel ellátott, vagy nincsenek túl nagy összegeket érő vagyontárgyai és emiatt nem kíván havi díjakat fizetni egy banknak, esetleg az őrizendő dolgok gyakorta kéznél kell legyenek, az különféle otthoni széfek között válogathat. Számos variáció létezik ugyanis attól függően, milyen összeget szánunk a megvásárlására. Azonban mindenképp minősítéssel rendelkező biztonsági trezort válasszunk! Léteznek bútor- és faliszéfek, kulcsos, mechanikus tárcsás vagy számzáras szekrények és elektromos védelemmel ellátottak, ill. otthoni páncélszekrények is. A választás attól függ leginkább, milyen értéket óhajtunk tárolni! Ha például fontos, illetéktelenek kezébe nem való adatokat, iratokat őriznénk, melyekre szigorú GDPR-es előírások vonatkoznak, úgy egy Saffort lemezszekrény kiváló választás lehet, mivel megfelel a törvény követelményeinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.