Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Augusztus 22. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ezrek vándorolhatnak Győr felé a Komárom-Esztergom megyei álláskeresők közül

Ezrek vándorolhatnak Győr felé a Komárom-Esztergom megyei álláskeresők közül

Győrben és Tatabányán próbálnak munkához jutni azok a dolgozók, akik elveszítették állásukat a komáromi ipari park, valamint a komáromi Nokia-gyár begyártó cégeinek

A háromezres lélekszámú nagyközséget érzékenyen érinti a gyárbezárás nemcsak a megszűnő munkahelyek, hanem a több tízmillió forintos iparűzési adóbevétel kiesés miatt is.

"Az itt lakók aggódnak és féltik a munkahelyüket!" - mondja egy férfi Nagyigmándon.

A gazdasági válság következtében 10 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség Komárom-Esztergom megyében, mivel a begyártó elektronikai cégek sorra bocsátották el dolgozóikat. A leépítések nem kerülték el a kisebb településeket sem, ahol az üzemek szinte a lakosság teljes foglalkoztatottságát biztosították.

Szentirmay Károly, Nagyigmánd:

"A környező települések és a nagyobb városok vették fel Nagyigmánd lakosainak nagy részét, így köztudomású, hogy a komáromi Nokia is. Régen beszállítója volt a Nypro is a Nokiának, komoly feladatot láttak el, komoly létszámot tudtak foglalkoztatni. Ez most hátrányosan érinti a településünket."

"Augusztus 31-vel az itteni termelést beszüntetik, ennek okán a még munkavállalói létszámban lévő munkavállalók megkapják a rendes felmondásukat" - ilyen tájékoztató levelet kapott az elmúlt hetekben több dolgozó is, akiket a Nypro Kft. a csoportos létszámcsökkentésről tájékoztatott.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP:

"Sok olyan passzív munkavállaló kapta meg az elmúlt napokban ugyanígy a levelét, aki gyesen van, vagy várta volna hogy a gyes lejártával, vagy hosszabb idejű táppénz lejártával vissza tud jönni. Sajnos az ő esetükben elég kilátástalannak tűnik a jövő."

Nagyigmánd polgármestere azt mondja, a nagyközség ipari parkot létesített, befektetésekbe kezdett, mert korábban úgy volt, az amerikai tulajdonú cég fejleszteni fogja a gyártókapacitását. Most úgy fest, a település a több tízmillió forintos iparűzési adóbevételtől is elesik.

Szijj Ferencné polgármester, Nagyigmánd, független:

"Az intézmények működtetésére a normatívák nem elegendők, négy település gyermekei járnak ide iskolába, illetve az óvodába, és ezeknek a fejlesztésekhez csak a nagyigmándi önkormányzat adja a finanszírozást, tehát ehhez ez a pénz is nagyon jó volt, és szükséges is volt, ez egy jelentős bevétele volt az önkormányzati költségvetésnek."

Az információk szerint az amerikaiak nem adják fel teljesen a telephelyüket, Nagyigmándon és Tatán a logisztikai és projektmenedzseri tevékenységet korlátozott mértékben folytatják, de a termelést határozatlan időre szüneteltetik.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.