Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Január 27. 10:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

"Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja"

"Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja"

A legfőbb ügyészhez fordult a győri Vocational Academy Alapítvány ki nem fizetett tanárai ügyében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Hetvenen közel négy éve várnak a bérükre, több volt dolgozó a jogerős bírósági döntés, és

A Vocational Academy 2008-ban tucatnyi iskola és óvoda fenntartási jogát szerezte meg a súlyos gondokkal küzdő önkormányzatoktól, majd nem egyenlítette ki a közüzemi számlákat, a pedagógusoknak pedig hónapokon keresztül nem adott fizetést. 24 tagintézményből 20 már 3 éve, míg kettő a tavalyi tanévkezdésre ment csődbe.

"Előtte nem volt félelem az alapítványi fenntartással kapcsolatosan, hiszen mi becsületes emberek vagyunk, és azt gondoltuk, hogy mindenki becsületes, aki azt ígéri, hogy ezt az iskolát hosszútávon fogja működtetni" - mondta Szőke Katalin. A sopronkövesdi általános iskola igazgatója hozzátette: 18 dolgozójának 18 millió forinttal tartozik a korábbi üzemeltető Vocational Academy Alapítvány. Az intézmény fenntartását a csőd után ugyan visszavette a helyi önkormányzat, az elmaradt bérek rendezésére nem került sor.

Szőke Katalin igazgató, Általános Iskola, Sopronkövesd: "Elkeserítő az, hogy nem tudunk hozzájutni ehhez a pénzhez. Családok léte forgott hónapokon keresztül kockán, gyerekeket nevelő családok, gyesen lévő feleséggel, nagyon szomorú, hogy jogállamban élve ennyi embert a jobba vetett biztonságba ingatott meg ez a történet."

A megkárosított tanárok érthetetlennek tartják, hogy jogerős bírósági ítéletek után az oktatási és rendvédelmi hatóságok miért nem lépnek fel az alapítvány ellen.

"Én ezt szimplán egy hivatali intellektuális gyávaságnak vélem" - így Árvay Péter. A tanárnak egymillió forinttal tartozik a Vocational Academy. A tanár elmondta: család és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanújával tettek feljelentést, és az ügy társadalmi veszélyességére való tekintettel indítványozták, hogy a nyomozás szigorú ügyészi felügyelet mellett történjék.

Árvay Péter tanár: "Ismeretünk van arról, hogy 217 millió forint állami normatívát vett fel ez az alapítvány, arról is tudomásunk van, hogy 194 millió forint elment APEH-inkasszóra, tehát 60 napot meghaladó köztartozása volt ennek az alapítványnak. Az alapítványnak EU-s vissza nem térítendő támogatásból több százmillió forintos támogatást számoltunk össze, és azt is tudjuk, hogy már az ingatlanokra bejegyzett végrehajtás összege meghaladja az egymilliárd forintot."

A pedagógusok egy részét képviselő ügyvéd úgy látja: a jogos kifizetések meggyorsítása mellett el kell érni a büntetőjogi felelősség megállapítását is.

Nyitrai Károly ügyvéd: "Eleve az volt az alapítvány célja, hogy az így nyert forrást, gondolok itt az állami normatívára, amit a gyerekek után vesz föl, azt a pénzt tulajdonképpen bezsebeli, és az iskolák sorsa feltehetően nem is érdekelte. Nem arra a célra szándékozott ezt a pénzt költeni, amire az oktatási törvény alapján kell. Tehát, itt felmerülhet egy komoly bűncselekmény megalapozott gyanúja."

A hetven tanárnak összesen 106 millió forinttal tartozik a Vocational Academy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.