Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 24. 09:00, kedd | Helyi

Fényköntösbe öltöztetik a Püspökvárat

Fényköntösbe öltöztetik a Püspökvárat

Egyedülálló látványban és új összművészeti fesztiválban lesz részük mindazoknak, akik hétvégén a Radó-szigeten, vagy Püspökvár felé járnak 2018. július 27-29 között.

Gyönyörű fényköntöst kap július végén a győri Püspökvár egy bizonyos szakasza.

A 31! -3 folyó, 1 sziget, összművészet rendezvényen Győr nem csak a folyók városa lesz, hanem a kicsit a fényeké is.

A 3 éjszakára fénybe borul a Püspökvár egy része, illetve a régi Spartacus Csónakházat új életet kap fényköntösbe bújtatva.

Fényszórók

Fényszórók egy székesfehérvári kulturális egyesület, amely öt éve foglalkozik fény – és hangulatvetítésekkel. Referencia munkái között szerepel többek közt a Budapest Folk Fest, Zsolnay Fényfesztivál, Művészetek Völgye vagy a Paloznaki Jazzpiknik. Ebbe a sorba „áll be” idén (és remélhetőleg még sokáig) a 31! 3 folyó, 1 sziget, összművészet rendezvény is.

A Fényszórók három évvel ezelőtt a diavetítőket írásvetítőkre cserélték, és saját kézzel festett átlátszó üvegdiákat használva teremtenek egyedi hangulatot a rendezvényeken.

Győr számos ikonikus látványossága is megjelenik a Püspökvár falán július 27 és 29. között (20 és 23 óra között).

3 nap, 5 helyszín, 7 művészeti ág

Így lehetne jellemezni Győr egyik legújabb fesztiválját, amely a 31! -3 folyó, 1 sziget, összművészet nevet kapta. Igazából nem is fesztivál, inkább egy populáris elemekkel fűszerezett összművészeti „happening”, amelynek egyértelmű célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és a művészetet, valamint élmény alapú kulturális szórakozást nyújtson mindazoknak, akik ellátogatnak Győrbe ezen a hétvégén. A bő 3 nap alatt különböző művészeti ágak jeles képviselői kapnak bemutatkozási lehetőséget július utolsó hétvégéjén a Radó-szigeten. Ezek többek között a tánc, a zene, a fény, a képzőművészet, a fotó, az irodalom és az építészet.

Az olykor a különböző helyeken zajló események igazi közösségi élményeket teremtenek az idelátogatóknak. Az idei év témája, Győr, a folyók városa, amelyet elsősorban egy nagyszabású fotókiállítás prezentál majd, a Győri Fotóklub Egyesület vezetésével.

A rendezvényen központi szerepet kapnak az egyedi, kreatív, fiatalos fesztiválinstallációk, melyek izgalmasabb élményt nyújtanak az idelátogatóknak. A 31! - 3 folyó, 1 sziget, összművészet rendezvényre készülő installációk szorosan kapcsolódnak Győr 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázatának témájához: az Áramláshoz.
Egy „Befejezetlen híd” épül a Radó-sziget északi részén, amely a tekintetet a folyó áramlására és a Püspökvár falára irányítja. A „Hajósánc”- nézőtér, kényelmes és természetes hatású nézőteret // lelátót varázsol a Radó-sziget északi része, ahol a modern és hip-hop tánc világába kaphatunk betekintést. A rendezvény mindkét napján, az Open Air táncbemutatók mellett, szakmai beszélgetésekre is sor kerül, például Börczi Barbarával vagy Lakatos Lorettával. A fesztivál keretein belül kerül megszervezésre az ország legnagyobb pénzdíjas all style versenye, a 31! Győr Battle.
Képzőművészeti szekciót többségében győri alkotók, művészek töltik meg tartalommal, hiszen műtermeiket a Radó-szigetre költöztetik a rendezvény idejére, és betekintést adnak Nyitott műtermi alkotás címen. Moderátori segítséggel élményfestésbe is be lehet csatlakozni, továbbá több különleges technikával készült alkotást is megtekinthetnek a három nap alatt.

"Hagyj nyomot" közösségi festés alkalmából mindenki leteheti kézjegyét, leírhatja üzeneteit a rendezvény óriásmolinóján. A délutánokat #VersChat program indítja, ahol fiatal, Műhely folyóirathoz kötődő költők, direkt erre az alkalomra írt verseiket hallhatja a közönség.

Az Irodalmi Kávéházuk keretein belül szombaton Dvorák Gábor & Patka Heléna, vasárnap pedig Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László lesz látható és hallható. Zenei nagyprodukciókat tekintve ByeALex és a Slepp és a Blahalousiana együttes lép fel. Továbbá itt lesz még a Fák Alatt Zenekar, az Indigó Utca, a Seven Seconds in the Future, ToSoDa Project, Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal. A rendezvényen Pannonhalmi Borvidék kiemelkedő pincészeteinek PH-Érték néven életre hívott borászati és marketingkommunikációs klasztere is bemutatkozik Győr város hagyományteremtő céllal meghirdetett emblematikus összművészeti fesztiválján, a 31!-en, a győri Rába Quelle városi strand Cziráky-emlékmű mögötti részén kialakított PH-Érték Borszigeten.

A rendezvény további programjai összefoglalóan:

- látványos vizes felvonulás - képzőművészeti elemek és közösségi látványfestés - művészeti workshopok a szabadban - fényszínház - homokanimáció - Spartacus Csónakházra projektoros vetítés - beérkezett rajzpályázati művekből - Július 27-én "Győr csodái 31! módra" címmel, ingyenes fesztiválséta indul, 18 órától, a Széchenyi tér, Mária-oszloptó. Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva- GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok
- Július 28-án délelőtti, 9.30-kor kezdődő " 3 folyó, 1 sziget - hajókázás fesztiválhangulatban a folyók városában" programra indulnak, idegenvezetéssel. A meglepetésről is gondoskodnak. Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva- GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok
A program részvételi díja: 3.500,- Ft/fő , 10 éves korig: 2.500,- Ft/fő. A részvételi díj tartalmazza a hajózás árát is.
A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: idegenvezetes.gyor@gmail.com vagy telefonon: 30/2949174

A rendezvény ingyenesen látogatható!

Szervezők: Győr Megyei Jogú Város és a Győri Művészeti, Fesztivál -és Művelődési
Központ
Helyszín: Győr, Radó-sziget, Püspökvár, Strand terület
További információ: kalman.julia@mufegyor.hu

Részletes program: http://31gyor.devel.openonline.hu/programok/

Forrás: Győri Művészeti, Fesztivál -és Művelődési Központ

Összeállította: Csoby Dániel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.