Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Április 12. 09:36, csütörtök | Belföld

Fizetőssé tehetik a Facebook-ot

Fizetőssé tehetik a Facebook-ot

Bár Mark Zuckerberg megígérte az őt kikérdező szenátori bizottságnak, hogy mindent megtesznek adatkezelésük átalakításáért, a törvényhozók inkább új szabályozási rendszert vezetnének be a „folyamatos önszabályozás helyett”.

Fontolóra veszi egy fizetős verzió bevezetését a Facebook, ugyanakkor abban hisz, hogy a hirdetésekre épülő jelenlegi üzleti modell az optimális megoldás a cég számára – jelentette ki a Verge információi szerint Mark Zuckerberg, amikor tanúvallomást tett egy szenátori bizottság előtt. A vállalat vezérigazgatójának azért kellett megjelennie az Egyesült Államok törvényhozó testülete előtt, mert a közösségi oldal adatkezelési botrányba keveredett – olvasható a Világgazdaság honlapján.

A Cambridge Analytica politikai elemző és tanácsadó cég 87 millió felhasználó adataihoz fért hozzá. A megszerzett információk alapján kialakított célzott kampánystratégia három amerikai államban billenthette át Donald Trump javára a mérleg nyelvét a 2016-os elnökválasztáson.

A hirdetésmentes Facebook ötlete biceg – hívta fel a figyelmet az Apple társalapítója, Steve Wozniak az USA Todaynek nyilatkozva. „Gyanítom, hogy ez csak egy szinttel nagyobb garanciát jelentene” – vélekedett, és felvetette, hogy hirdetésmentességtől függetlenül is gyűjthetne adatokat felhasználóiról a közösségi oldal. A fizetős koncepciót ráadásul nem is tartja igazán reális elképzelésnek.

„Ki mondaná, hogy tényleg pénzt ad ki a Facebook-szolgáltatásra, amikor elérhető az e-mail és egyéb internetes oldalak?” – mondta.

A Facebook bevétele 2017-ben 47 százalékkal ugrott meg éves viszonyításban, 40 milliárd 653 millió dollárra. A Statista szerint pedig 2018 januárjában 2 milliárd 167 millió főt számlált aktív felhasználói adatbázisa. Bár Zuckerberg úgy nyilatkozott, hogy mindig is lesz egy ingyenes verziója a közösségi oldalnak, ha mégis teljes mértékben átállnának a fizetős szolgáltatási konstrukcióra, a jelenlegi adatokat figyelembe véve a felhasználók több mint 18 dolláros éves díjjal számolhatnának.

Valószínűsíthető azonban, hogy emiatt sokan inkább törölnék magukat az oldalról. Már a mostani adatkezelési botrány nyomán is létrejött egy mozgalom, amely arra buzdítja a felhasználókat, hogy töröljék Facebook-profiljukat. Zuckerberg azt állítja, hogy nem tapasztaltak drámai esést a felhasználók számában.

Forrás: veol.hu

Főkép: AFP / ANADOLU AGENCY / Yasin Ozturk - Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a szenátori bizottság előtt Washingtonban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.