Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Június 04. 14:00, kedd | Belföld

Folyamatosan apad a Duna, a Tisza viszont nehezebben

Folyamatosan apad a Duna, a Tisza viszont nehezebben

A Duna apadása a meleg időjárás hatására a napokban lassul, de a fővárosban vízszintemelkedés nem várható. A Tiszán a Körösök árhulláma hatással van a levonuló árhullámra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Duna bajor és osztrák szakaszán a meleg időjárás miatt hóolvadás indult meg, így néhány deciméterrel emelkedett a vízszint a csapadékmentes időjárás ellenére is. Ez azt jelenti, hogy a Duna Nagymaros feletti szakaszán 1-2 napos stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés, alatta pedig a lassú apadás valószínű.

A Duna árhullámának tetőzése ma reggel a Mohács alatti szakaszon jár. Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 10 órakor a vízállás 472 cm volt, ami 116 cm vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 cm) képest. A budapesti apadás holnap reggelig egyre lassuló ütemben folytatódik, majd szinte stagnálásba vált a következő 2 napban. Péntektől az apadás üteme valószínűleg gyorsulni fog, a 400 cm-es szint alulmúlása így a vasárnapra várható.


Tisza

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnoknál jár, lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások.

A Tisza vízgyűjtőjének felső részein folytatódik az esős időjárás, de nagyobb csapadékmennyiség csak a Körösökön valószínű. Ennek hatására a Körösökön újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőző szintek elmaradnak a jelenlegiektől, csak helyenként közelítik csak meg az I. árvízvédelmi fokozatot. A Körösökön kialakuló vízállásokra a Tiszán levonuló árhullám továbbra is hatással van.

A vízügyi szakemberek az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II. fokú készültségi szintnél éjjel-nappal nagyobb őrszolgálattal. Az országban jelenleg 760,9 km-en van árvízvédelmi készültség.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Bugány János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma