Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Január 03. 10:10, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Fontos csepp a tengerben: 5 év után emelkedik a győri kórház állami finanszírozása

Fontos csepp a tengerben: 5 év után emelkedik a győri kórház állami finanszírozása

Havonta 17,5-18 millió forinttal több pénzből gazdálkodhat a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a fekvő- és járóbeteg-szakellátás idei állami támogatásainak emelkedésével. Januártól körülbelül egyhavi finanszírozással emel

"Már önmagában egy könnyebbség, hogy a kötelező béremelés önrésze valahogy fedezve van, és még van egy kis mozgásterünk is, amiből tudunk azokra a területekre pénzt adni, ahol nagyon nagyok a bajok" - mondta dr. Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa.

Azzal, hogy az aktív fekvőbeteg szakellátás teljesítményegységének forintértékét 146 ezerről 150 ezerre, a járóbeteg-szakellátásét pedig 1,46 forintról 1,5 forintra emelte a kormány, a győri Petz Aladár-kórház januártól havonta 18 millió forinttal kap több támogatást. Ebből a pénzből jut a kötelező béremelés önrészéhez szükséges 6 millió forintra is. Segítséget jelent az is, hogy az intézmény idén több beavatkozást végezhet el, amelyet részben finanszíroz az OEP. A kórházban éppen az ellátásszám túllépése miatt decemberben már csak a sürgősségi műtéteket tudták elvégezni, az előjegyzett betegeket pedig hazaküldték.

Dr. Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr: "Egy bizonyos százalékban túl tudjuk lépni a fiksz korlátot, ez egyfajta lazítás lesz a kapacitáskorláton, igaz annak az ellentételezésére a biztosító csak 30 %-ot fedez a teljes ellátáshoz képest, ami a változó költségeket éppen talán fedezi nem súlyos ellátások esetén, ami a gyógyszert és a kötszereket illeti, de egyéb költségeket ez sem tud betakarni."

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a fekvő- és járóbeteg-szakellátás megnövelt támogatása, a korábbi volumenkorlát felső határának kitolása, és a 100 % feletti teljesítmény részbeni finanszírozása könnyítést jelent az intézmények működésében.

Rácz Jenő elnök, Magyar Kórházszövetség: "Körülbelül egyhavi finanszírozással többet tudnak kapni az intézmények, és ennek megfelelően többletteljesítményre lesznek képesek. A nagyon súlyos likviditási probléma, amely az intézmények esetében évek óta húzódott, a nyomás valamit enyhül, figyelembe véve, hogy már decemberben megkapták a kórházak azt a durván 30 milliárd forintot, ami a legsürgősebb számlák kifizetésére elegendő volt. A másik pedig, hogy a várólisták rövidítéséhez is volt egy minimális tétel, a többletlehetőségek bevezetése pedig módot ad arra, hogy nem növekszik tovább a várólista."

Számos jogszabály is változott január elsejével az egészségügyben. Így például nem kell vizsgát tenniük a szakdolgozóknak ahhoz, hogy bekössenek egy infúziót, a kórházaknak és rendelőknek pedig nem kell elszámolást adniuk a beteg ellátásáról. Ha a jövőben egy kórház olyan ellátást számol el, amelyet nem végzett el, akkor a támogatás 150 %-át kell visszafizetnie. Változott a gyógyszertárak alapításával, működésével kapcsolatos szabályozás is. 2014-ig a patika tulajdonának legalább a negyede, 2017-ig pedig a fele a gyógyszerész tulajdonába kell, hogy kerüljön. Változást jelent az is, hogy 2011 május 31-e után offshore cégek nem lehetnek patikatulajdonosok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.