Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Január 06. 08:07, hétfő | Külföld

Golden Globe: Tarantino, Brad Pitt és az Élősködők éjszakája az élen

Golden Globe: Tarantino, Brad Pitt és az Élősködők éjszakája az élen

Elkezdődött a 2020-as filmes díjgálaszezon: 77. alkalommal adták át a Golden Globe-díjakat Los Angelesben.

Hollywood legnagyobb sztárjai a Beverly Hilton Hotelben vették át a hollywoodi külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) díjait. Az idei gála legnagyobb nyertese a Volt egyszer egy.. Hollywood, legnagyobb vesztesei pedig Az ír és a Netflix voltak.

Hollywood első 2020-as önünneplésén szimbolikus hollywoodi díjak és köszönőbeszédek születtek. Csak a rendezői díj esetében: a legjobb dráma díjával is kitüntetett, 1917 című első világháborús, látszólag vágás nélkül készült eposzáért díjazott Sam Mendes úgy kezdte köszönőbeszédét:

"Nincs a teremben tartózkodó rendezők, de a világ összes direktora között egyetlen, aki ne Martin Scorsese árnyékában dolgozna"

Ez talán nagyobb elismerés volt az idén Az ír című filmjéért jelölt, korábban 3 direktori Aranyglóbuszt elnyert Scorsese számára, mintha idén is megkapta volna a díjat.

Mendes és Scorsese mellett még a dél-koreai Bong Dzsun Ho (Élősködők), Todd Philips (Joker) és Quentin Tarantino (Volt egyszer egy... Hollywood) reménykedhetett, és ahogy az a metoo kezdete óta megszokott, a nőszervezetek rögvest politikai inkorrektséget és egyenlőtlen bánásmódot kiáltottak, mivel idén a rendezői és forgatókönyvírói mezőnyben egyetlen nő sem volt a jelöltek között, de a legjobb film két kategóriadíjainak 10 jelöltje között sem szerepelt olyan film, amit nő rendezett.

Igaz, egy friss, a nők hollywoodi filmiparban betöltött helyzetével foglalkozó tanulmány szerint tavaly megkétszereződött a legnagyobb kasszasikereket rendező nők száma, ezzel meghaladta a 10 százalékot a 100 legnagyobb bevételű filmeket jegyző női rendezők aránya. Vagyis a Time's Up-hoz hasonló nőszervezetek okkal remélhették, hogy a jelölésekben is megmutatkozik az arányjavulás – s miközben épp a Time's Up mozgalom vezetője, Rebecca Goldman szerint elfogadhatatlan, hogy nem volt a legjobb filmek nomináltjai között nő rendezte alkotás, a HFPA igenis követte a trendeket: a legjobb animáció jelöltjei között ott volt idén a Jégvarázs 2. (Chris Buck és Jennifer Lee), az idegen nyelvű filmek 5 jelöltje közül pedig kettőt is nő rendezett: Portré a lángoló fiatal lányról (Céline Sciamma) és a The Farewell (Lulu Wang).

Igaz, végül e kategóriákban sem született női győzelem: a legjobb animáció A hiányzó láncszem lett, az idegen nyelvű filmek között pedig a favorit, a cannes-i Arany Pálma-díjas dél-korai Élősködők nyert.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA), azaz a Golden Globe-díjakról döntő újságíró-szervezet egyébként is igyekezett a 25 kategóriában kiosztott filmes elismeréseket alaposan szétszórni, de azért úgy, hogy a díjakba ne lehessen igazán belekötni.

Quentin Tarantino kilencedik filmjét azért kicsit jobban a magukénak érezhették: a Volt egyszer egy... Hollywood 5 jelöléséből 3-at váltott díjra. Megnyerte a legjobb vígjáték/musical kategóriadíját, Brad Pitt 14 év után (12 majom) ismét mellékszereplői díjat kapott, Tarantino pedig átvehette harmadik forgatókönyvírói Aranyglóbuszát is.

A színészi díjaknál volt idén talán a legnagyobb rajongói nyomás, aminek részben engedelmeskedett is a HFPA: a dráma kategória legjobb színésze Joaquin Phoenix lett a Joker-ért. Ugyanakkor a drámai színésznők között nem a favoritnak tartott Scarlett Johansson (Házassági történet) futott be, hanem a Judy Garlandot életre keltő Renée Zellweger (Judy).

A vígjátéki színészek között is az életrajzi alakítást díjazták: Taron Egerton nyert az Elton John-biopic Rocketman-nel, míg a rapper-színésznő Awkwafinát szintén a félig életrajzi ihletésű (az író-rendező Lulu Wang élettapasztalatait sűrítő) The Farewell-ért díjazták.

Miközben az idei gála nem süppedt felesleges politikai korrektségbe, legalább két nagy vesztese volt a 2020-as Golden Globe-nak: Martin Scorsese és a Netflix. Az ír az 5 jelöléséből végül egyetlen díjat sem kapott, de a négy játékfilmmel (Az ír, Házassági történet, A két pápa, Dolemite is My Name) összesen 17 kategóriában érdekelt Netflix is kénytelen volt beérni Laura Dern női mellékszereplő díjával, amelyet a Házassági történet-ért vehetett át. Persze, abban rengeteg (szakmai) politika van, hogy a streamingszolgáltató végül majdnem üres kézzel távozott – a HFPA óriási pofonnal emlékeztette a Netflixet, hogy szerintük a filmek helye még mindig a moziban van.

Az idei Golden Globe filmes díjai:

Dráma: 1917

Vígjáték vagy musical: Volt egyszer egy... Hollywood

Színésznő (dráma): Renée Zellweger (Judy)

Színész (dráma): Joaquin Phoenix (Joker)

Színésznő (vígjáték): Awkwafina (The Farewell)

Színész (vígjáték): Taron Egerton (Rocketman)

Mellékszereplőnő: Laura Dern (Házassági történet)

Mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy... Hollywood)

Rendező: Sam Mendes (1917)

Idegen nyelvű film: Élősködők

Animációs film: A hiányzó láncszem

Forgatókönyv: Quentin Tarantino (Volt egyszer egy... Hollywood)

Zene: Hildur Guðnadóttir (Joker)

Betétdal: Elton John, Bernie Taupin: (I'm Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Forrás: origo.hu

Képek: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello; Jordan Strauss/Invision/AP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése