Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Április 04. 07:19, szerda | Helyi

Győr- Dallas: egy sorozat nyomában Amerikában

Győr- Dallas: egy sorozat nyomában Amerikában

"Közel egy hónapja lehetőségünk adódott párommal egy orvos barátomat meglátogatni Texas államban." - meséli a győri Dr. Schlőgl Simon.

"Rögtön felmerült az ötlet, hogy felkeressük az Egyesült Államok egyik legfontosabb kulturális exporttermékének otthont adó igazi texasi cowboy farmot: a dallasi Southfork Ranchet." - tette hozzá.

Jockey Ewing története a napokban lett 40 éves.



Majd folytatta az ott töltött idő és élményeinek mesélését: "Sikerült tökéletes időt kifogni, igazi verőfényes napsütésben tekinthettük meg az ikonikus sorozat helyszínét. Egy igazi kalapos-csizmás cowboy mutatta be nekünk a farmnak otthont adó épületeket, hamisítatlan texasi akcentusával gyorsan beavatott minket rengeteg kulisszatitokba: a sorozat 1978-ban indult, a ház és a hozzá tartozó épületek, valamint a földbirtok ekkor egy vállalkozó tulajdonában volt, aki a feleségével és gyermekeivel élt. A sorozat producerei első látásra beleszerettek a rendkívül autentikus, hamisítatlan texasi életérzést árasztó birtokba. A tulajdonos először felesége kérésére elhajtotta az forgatni vágyó filmeseket, azonban a sorozatkészítők unszolására és kisebb alkudozás után belement a forgatásba. A legfontosabb feltétele a felségnek volt: a film csak akkor foroghatott, ha a tulajdonos gyermekei szüneten voltak, ekkor az egész család elköltözött és kezdődhetett a munka: napi 12 órában forgatták le a részeket. További érdekesség, hogy a film szinte összes belső jelenetét -kivéve a konyhát-, Los Angelesben vették fel egy stúdióban: itt csak a külső jeleneteket, valamint a medencés jeleneteket forgatták. Ebben is volt egy trükk: a medence a sorozatban nagyobbnak tűnik, mint amekkora a valóságban, ugyanis szélesvásznú formátumban vették fel ezeket a jeleneteket."



Az épület történetéről is sok érdekességet megtudhattunk. Kezdetben a forgatási helyszínt teljesen titokban tartották, azonban egy bennfentes riporter véletlenül beolvasta a farm címét élő adásban. Másnap megmozdulni sem lehetett a bámészkodóktól, az világ valaha volt legnépszerűbb sorozatának helyszíne innentől fogva zarándokhely lett. Az első tulajdonos ekkor döntött az eladás mellett, amit egy ügyes üzletember megvásárolt. A kecske is jól lakott, a káposzta is megmaradt: az első tulajdonos 8 millió dollárral (akkori árfolyamon!) és nyugalommal gazdagodott, az üzletember aranybányához nyúlt. Az új tulajdonos azonnal pénzt látott a kultikus házban: látogatói központot építtetett és megnyitotta a helyet a látogatók előtt, így mesés vagyonra tett szert.


A többi már történelem: azóta több tízmillióan látogatták meg a helyszínt, az eredeti sorozatból 357 rész készült, amit 90 országban 67 nyelven sugároztak.

Írta: Dr. Schlőgl Simon

Képek: Dr. Schlőgl Simon

Szerkesztette: Csobay Dániel

Kép a szereplőkről: blikkruzs.blikk.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.