Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Február 14. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében is kampány a leállósávok balesetei miatt?

Győr-Moson-Sopron megyében is kampány a leállósávok balesetei miatt?

Közlekedésbiztonsági kampányt indít az Állami Autópálya Kezelő Zrt., felhívva a figyelmet a leállósáv helytelen és sokszor felelőtlen használatának veszélyeire. A társaság közlése szerint az elmúlt két évben 50 jelentős baleset t

Az M1-esen történt decemberi balesetben egy osztrák nyerges vontató ütközött neki a leállósávban műszaki hiba miatt várakozó két másik kamionnak. A 30 éves román vezető a teherautó alá szorult, és a helyszínen életét veszítette. Nem ez volt az egyetlen szerencsétlen eset.

"Megállt a kamionjával, hátraszaladt a dolgát végezni, mikor jött egy személyautó, és pont nekiütötte a kocsinak. Le kellett amputálni a lábait, mert az aláfutás gátló levágta a lábait."

Egy másik tragikus esetről beszél a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya alosztályának vezetője. Halász Sándor azt mondja: a láthatósági mellény használatának kötelezővé tétele, és a közigazgatási bírság bevezetése óta csökkent a szabálytalankodók száma. Akit tetten érnek, hogy indokolatlanul áll a leállósávban, 100 ezer, aki pedig ott halad, 150 ezer forintra büntethetik.

Halász Sándor autópálya-alosztály vezető, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság:

"A baleseteink is azt mutatják, hogy sajnos sokszor a véletlenek játszanak közbe, hogy bekövetkeznek a tragédiák, mert műszaki hiba miatt álldogáló autósokkal szokott ez nagyrészt előfordulni, vagy ritkábban felelőtlen emberek miatt, akik például stoppolnak."

Megdöbbentő adat, hogy az autópályák leállósávjában várakozók átlagos túlélési ideje alig húsz perc. A halálos autópálya-balesetek közül minden ötödik a leállósávban történik. A gyorsforgalmi utakon egyre több a gyalogos gázolás, a 2-szer 1 sávos utakon pedig a frontális ütközés. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kampánya nemcsak a veszélyre figyelmeztető-táblák kihelyezéséről szól.

Béni Gyöngyi kommunikációs vezető, Állami Autópálya Kezelő Zrt.:

"A KRESZ módosításra kerüljön olyan értelemben, hogy a leállósáv elnevezése megváltozzon. Ugyanis azt gondoljuk, hogy a leállósáv helytelen használata nemcsak abból ered, hogy az emberek elfelejtik ezt a KRESZ-szabályt, hanem abból is, hogy túlságosan megengedő, vagy megtévesztő a neve, ugyanis a leállósáv azt sugallhatja, hogy az autópályák melletti sáv arra való, hogy ott megálljanak."

A KRESZ szerint tilos az autópálya leállósávján megállni vagy várakozni, kivéve, ha a jármű műszaki meghibásodás miatt képtelen továbbhaladni, útfenntartást vagy karbantartást végez, műszaki hiba elhárítását végzi, a forgalmat ellenőrzi, vagy megkülönböztető jelzést adó berendezést működtet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.