Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 27. 17:00, hétfő | Helyi
Forrás: ÉDUKÖVIZIG

Győr-Moson-Sopron megyében nincs készültség a sok csapadék és a Rába áradása miatt

Győr-Moson-Sopron megyében nincs készültség a sok csapadék és a Rába áradása miatt

A hétvégi hullámzó frontrendszer hatásai következtében jelentős csapadékterhelés érte a Rába, a Répce, az Ikva, a Fertő tó és a Lajta vízgyűjtőit és a dunántúli kisvízfolyásokat. A Rábán vasárnapra virradóra 45 - 65 mm, a Répc

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén is jelentős csapadék hullott az elmúlt 48 órában:a Szigetközben 30 - 45 mm, Tatán 24 mm, a Rába mentén 50 - 55 mm, míg a Hanságban 60 - 80 mm. Az OMSZ tájékoztatása szerint az északra helyeződött ciklon hátoldalán váltakozó nedvességtartalmú, hűvös levegő áramlik a vízgyűjtők fölé. Jelentős mennyiségű csapadék már nem lesz, de elszórtan kisebb eső, zápor még bárhol kialakulhat. A kedden, szerdán átvonuló hidegfront hatására is csak néhol -elsősorban az Alpok térségében - haladja meg a csapadék mennyisége területi átlagban az 5 mm-t. A front után átmenetileg - jövő hét elejéig - anticiklon épül fel.

Jellemző vízállások és vízhozamok: A Dunán a hétvégi csapadék érdemi vízállás emelkedést nem okozott. A Lajta felső szakaszán is árhullámok alakultak ki és a folyón Brodersdorf szelvényében 25 m3/s vízhozam mellett tetőzés következett be. Területünkön készültségi szintet az árhullám nem fogja elérni. A Rábán a hétvégi csapadék hatására heves árhullám indult el, amely Szentgotthárdnál a tegnap esti órákban tetőzött 240 cm-rel (180 m3/s), azóta folyamatosan apad. A Pinka patakon Felsőcsatárnál szintén erőteljes vízállás emelkedés következett be, tetőzés 400 cm és a vízhozam ekkor mintegy 80 m3/s volt. Itt kisebb mértékű apadás történt, de üteme éjféltől jelentősen csökkent. Körmendnél a Rába még áradó jellegű, ma reggel 387 cm a vízállás 175 m3/s a vízhozam. Információnk szerint az árhullám még mederben folyik, és 400 cm körüli tetőzésre (200 m3/s) kell számítani. Emiatt jelentős völgyben érkező vízhozam nem várható. Területünkön az árhullám a készültségi szintet várhatóan nem fogja elérni, de pontosításra a körmendi tényleges tetőzést követően kerülhet sor. A Répcén Répcevisnél vasárnap tetőzés következett be 318 cm vízállás mellett, amelynek vízhozama a NYUDUVIZIG tájékoztatása szerint 70 m3/s-ra tehető. Kisebb apadás után a tegnap esti óráktól azonban újabb, az előzőnél kisebb mértékű vízállás-emelkedés tapasztalható ebben a szelvényben. A vízszint ma reggel 208 cm, az árhullám áradási intenzítása csökken, reggeli vízhozam 40 m3/s. A tegnapi nap során a Góri árvízcsökkentő tározót üzembe helyezték, amelynek következtében -a NYUDUVIZIG tájékoztatása alapján - 28 m3/s-nál nagyobb vízhozam érkezésére nem számítunk Igazgatóságunk területén. A Répce-árapasztó szelvényében a második árhullám érkezése miatt a Gór alvízre számított 28 m3/s vízhozam tartósan fennmaradhat, ezért 300-350 cm közötti tetőzés várható Répcelaknál. II fokú készültséget meghaladhatja az árhullám, de várhatóan III. fokú készültséget nem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.