Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Október 17. 14:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopronban is hiányolják a segélyhívók finanszírozását

Győr-Moson-Sopronban is hiányolják a segélyhívók finanszírozását

Még idén 200 millió forintból bővítené a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azon településeken, ahol korábban nem voltak hozzáférhetők a segélyhívó készülékek. A szocialista kormány dönté

Ahol nem, ott a rászorulóknak kell fizetni, ám sok idős, beteg ember önköltségen nem tudja igénybe venni a segítséget.

Nem működik a készülék a győrladaméri Szabados Jánosnénál, pedig a 79 éves asszony korábban gyakran riasztotta a szociális gondozókat. A kezére csatolt segélyhívóra szüksége volt akkor is, amikor elesett a lakásában, vagy a kertben.

Szabados Jánosné, Győrladamér: "Jó volt, ha jöttek, mert azért törődtek velem. Annyi, hogy megkérdezték, mit érzek vagy hogyan, és ugye szakemberek, és látták, hogy kell-e mentő vagy nem kell a mentő."

Önköltségen havonta 5 ezer forintba kerül a készülék működtetése. Ezt a 40-50 ezres nyugdíjakból az idős betegek nem tudják kifizetni. Pedig a berendezés életet is menthet.

Baranyai Jánosné, Bőny: "Mire én telefonon beszólok... Ezt meg, ha megnyomom, mire odaér a telefonom, már majdnem itt vannak. Úgyhogy, itt volt a szomszédban egy eset, egy haldoklós ember, és hozzá előbb kiértek a készülékesek, mint a mentő."

A jelzőrendszeres segítségnyújtást öt éve fejenként 200 ezer forintos állami normatívával támogatta a kormány, amely 2009-re lecsökkent 29 ezerre, idén év elején pedig a Bajnai-kabinet megszüntette az ellátás finanszírozását. Ugyan a szolgáltatást a szocialisták kivették a kötelező önkormányzati feladatok köréből, a betegek ellátásáról a települések mégsem mondhatnak le.

Muraközi László polgármester, Bőny: "Az önkormányzat is foglalkozott ezzel, és egy 50 %-os támogatást mindenféleképpen reálisnak ítélünk, tehát a felét vállalná az érintett vagy a hozzátartozója, másik felét pedig az önkormányzat."

Az új kormány forráshiány miatt a korábbi kedvezményeket nem tudja helyreállítani, ellenben a szolgáltatást támogatná és kiterjesztené azokban az országrészekben, ahol az arra leginkább rászorultak élnek.

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma:

"Az idei év végén egy 200 millió forint körüli nagyságrendű pályázatra még lehetőségünk van, és ebben benne van az a jelzőrendszeres bővítés is, amit mi úgy hívunk a szakmában, hogy a fehér foltok tekintetében, tehát ahol egyáltalán nem tudjuk még ezt a szolgáltatást garantálni, ott ehhez forrásokat fognak kapni."

Jelenleg mintegy 150 ezer idős beteg veszi igénybe hazánkban a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, az érintett ezer önkormányzatnak pedig csupán az egy tizede tudja az ellátás költségeit magára vállalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.