Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Október 02. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr 2010-2014: a város sikersztorija a vasárnapi választások után folytatódhat

Győr 2010-2014: a város sikersztorija a vasárnapi választások után folytatódhat

Ma a Győrben élők közül a megkérdezettek 96 százaléka szerencsésnek tartja magát, hogy győri! 94 százaléka úgy érzi, hogy városa jó úton jár: fejlődik, gyarapodik, gazdaságilag kiegyensúlyozott, olyan élhető település, ahol érde

A 90 százalék elégedett azzal, ahogy Győrben kulturálódhat, sportolhat, és azt mondja: a szabadidejét értelmesen, tartalmasan tudja eltölteni. A győriek szeretik Győrt. Nem akarnak elköltözni, nem akarnak más városban dolgozni vagy művelődni. Győr élhető várossá vált. Ahogy 2006-ban elterveztük: a város ne csupán a lakóhelyünk, de az otthonunk legyen. Győr és Győr-Moson-Sopron megye ma a közvéleménykutatások eredményei szerint a legideálisabb hely az országban. Október 3-án azért kell elmennünk voksolni, hogy a munka, ami négy éve elkezdődött, folytatódjon. Győrről, Győrért is szavazunk most, vasárnap!

A győri példa

Győr a következő években ugrásszerű fejlődésnek indul. Garancia erre az a korábban sosem látott munkahelyteremtő beruházás, amelyet sikerült itthon, ebben a városban tartani. Hosszas egyeztetések után a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök és az Audi vezérkara bejelentették a világhírű német autógyár hosszú távú fejlesztési terveit. A város gazdasága, logisztikai infrastruktúrája látványos változásokon megy majd át. Szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, Győr számára új korszak kezdődik.

Győr elérte, hogy az Audi fejlesztési szándékai az elmúlt években soha, egyetlen pillanatra se rendüljenek meg. Pedig a cégnek számolnia kellett azzal, hogy saját hazájában is támadásoknak lesz kitéve, hiszen a gazdasági válságból kifelé lábaló Németországnak is nagy szüksége van a munkahelyekre, és így szembe kellett néznie azzal, hogy a szakszervezetek nem lesznek elragadtatva egy nagy volumenű magyarországi befektetés hírétől. Ráadásul Győr mellett egy portugál helyszín is szóba került, városunknak tehát versenytársa is akadt, ami tovább nehezítette a helyzetet, és bizony mérlegelni kellett azt is, hogy egy ilyen kiélezett szituációban mi szól Győr mellett, hogyan lehet mégiscsak városunk a győztese a háttértárgyalásoknak.

Napjainkban, amikor az egész világon a munkahelyteremtésre van a legnagyobb szükség, amikor régiók, országok jövője múlik azon, hogy mikor és milyen lendülettel kezdődhet újra a gazdaságélénkítés, Győr vastag betűkkel felírta magát a fejlődő, és új perspektívákat nyitó európai városok közé. A város, közösen az Audi Győrben fantáziát látó döntéshozóival végül pontot tettek minden olyan mondat végére, amelyen néhány hónapja még kérdőjel volt. És az áprilisi kormányváltás óta Győr az első magyar város, amelynek vonatkozásában több ezres munkahelyteremtő beruházást tudott nyilvánosságra hozni Orbán Viktor miniszterelnök. Győr példa lett. Győr ezzel a kiemelkedő projekttel olyan városfejlesztési folyamatnak tudott az első fejezetéhez érni, amely talán szerénytelenség nélkül mondhatjuk: egyedülálló Magyarországon!

A mi városunk

A 2006-os önkormányzati választások egyik legfontosabb üzenete volt: Győrt újra fejlődésnek kell indítani! Látható volt, hogy mindent egy érdek középpontjába kell állítani: Győrnek vissza kell térnie a fejlődő hazai nagyvárosok sorába. Győr azonban túllőtt a célon. Mert négy év alatt nemcsak itthon, de Európában is felfigyeltek arra, ami itt történik.

A jobboldali városvezetés négy éve munkára hívta a győrieket. És a győriek értették ezt, és elfogadták az invitálást. Ismét láthatóvá vált az a szellemi, szorgalmi, képességbeli potenciál, amely Győrt régebben is kiemelte, amely Győrt sikerre vezette. Abból a béklyóból kellett ezt az adottságot kiszabadítani, amelyet a 2006-ot megelőző időszak kényszerített rá. A szocialisták szuggerálása, hogy „nem kell ide nálunk okosabb!"

Ahhoz, hogy Győr 2006 és 2010 között 40 milliárd forintnyi fejlesztést tudjon megvalósítani, nagy szükség volt a győriekkel való újbóli összefogásra! Különösen annak a fényében, hogy a szocialista kormány négy éven keresztül csak bűntette Győrt, elvont a várostól közel 10 milliárd forintot, és így az önkormányzat csak arra számíthatott, amit maga megteremtett, vagy a brüsszeli forrásokon keresztül megnyerhetett. Győr 2006 és 2010 között az MSZP-s kormány padlófékezése közepette, a gazdasági válságtól meggyötörve, a munkanélküliség emelkedése mellett is úgy fejlődött, olyan munkahelymegőrző, a pályakezdőket segítő, az oktatásba invesztáló, a jövőt befolyásoló kezdeményezésekbe fogott, ami egyedülálló volt az egész országban.

A jobboldali városvezetés egyetlen percre sem adta fel az elhatározását, hogy teljesítse az ígéretét, amit 2006 októberében a győrieknek tett. Szívós, kitartó, elkötelezett munkával, sokszor a hivatalon belül, és a szocialista kormányzati körökből egyfolytában megnyilvánuló visszahúzó erő ellenére is keresztülvitték elképzeléseiket.

A szocialisták hajlamosak arra, hogy azt mondják: Győr új vezetése nem tett mást, mint befejezett a korábbi időszakról átnyúló beruházásokat. Hát, ha abból indulunk ki, hogy a Széchenyi tér felújítását 12 évig „nyújtották" a baloldalon, de egy kockakövet sem tettek odébb az érdekében, míg 2006 óta négy év alatt az egész barokk teret a maga teljes pompájában sikerült korszerűsíteni, csak nevethetünk a túloldal kijelentésein. És hasonló a helyzet a Jedlik-híd esetében, és még számos más nagyberuházás vonatkozásában...

Győr új vezetése 2006 októbere óta tudatosította a város polgáraiban: felelősségünk van az otthonunk iránt. Közösen, ha összefogunk, minden lehúzó erő és szándék, minden akadályozó, fékező tényező és rosszindulat ellenére képesek vagyunk történelmet írni. Újat alkotni, sikert elérni. Együtt, a mi városunkért, mindenre képesek vagyunk, ha összefogunk!

A jövő elkezdődött

Talán a vájtfülűek, a politikával intenzívebben foglalkozók még ismerik ezt a korábbi fideszes szlogent. Győrre most valóban érvényes: a jövő elkezdődött. Hiszen az elmúlt négy évben nemcsak, hogy leraktuk egy fejlődő, prosperáló város új alapjait, nemcsak élhetővé, pezsgővé tettük a környezetünket, nemcsak hogy kibújtunk a korábbi évtizedben ránk erőltetett, a korábbi rendszerből itt ragadt szürke gúnyából, és Győr színesebb lett, fiatalosabb, lendületesebb, mint bármikor valaha, de Győr jövőbeni fejlődésének az irányait is felrajzolta a Fidesz-KDNP vezette önkormányzat.

Azokkal az infrastrukturális és munkahelyteremtő beruházásokkal, amelyek Győrben elkezdődtek, vagy a jövőben megindulnak, Győr megújult, teljes fényében lép ki a világ elé. Miután négy éve az új városvezetés szélesre tárta az ablakokat, hogy a megfáradtság és a lelassultság dohos, kellemetlen szaga elillanjon, 2010 októberét követően kitárhatja az ajtókat is: mi leszünk az elsők, akik nemcsak magyar mércével mért, de európai összehasonlításban is fejlődő várossá fogunk válni!

Győr vezetése beelőzött. Míg más önkormányzatok még csak azon töprengenek, mit hoz a ma meg a holnap, hogyan lehet az egyik fillért a másik mellé állítva kikeveredni a zűrből meg a bajból, Győr már javában a következő évtizedekbe tekint. És nemcsak vágyakozó, álmodozó tekintetekkel, hanem egyenes elképzelésekkel, konkrét tervekkel, bátor törekvésekkel. Ezt az elszántságot, ezt az eltökéltséget, ezt a megrendíthetetlen céltudatosságot hirdeti Borkai Zsolt és a Fidesz-KDNP egész csapata Győr számára, a 2010 októberét követő, új fejezetre.

Igen, az új fejezetre. Mert egy rész a Győr új történelméről szóló könyvben 2010. október 3-val véget ér. Az a rész, amelyben Borkai Zsolt és csapata rámutatott: igen, ismét el tudunk indulni egy új irányba. Hogy nem törvényszerű a helyben járás, hogy nem indokolható a rugalmatlanság, hogy nem kell Győrnek semmilyen sorba sem beilleszkednie. Hanem Győr ki tud törni a 12 évnyi szocialista vezetés során ráerőltetett keretekből, és önjáróvá tud válni a magyar nagyvárosok sorában. Hogy ki tud tűnni egyedi ötletekkel, hogy az itteni szakembereknek is van kreativitása, hogy a győri egyetem fiataljaival együtt lehet nagy terveket szőni, hogy a győri munkások és dolgozók szakértelme, felkészültsége és munkabírása révén Győr többre hivatott, mintsem az egy helyben toporgásra. Győr bebizonyította, hogy egymaga is képes irányt szabni a sorsának.

2010. október 3-val egy új fejezetet nyit ez a város. Megszilárdíthatja a pozícióit, elkötelezheti magát egy huzamos, jól megtervezett, nagy sikereket magában rejtő jövő irányában. Befejezheti a megkezdett fejlesztéseket, és újakat indíthat, hogy aztán a vége a csillagos ég legyen. Mert ugyan mi szabhatna keretet egy város fejlődési szándékának, ha abban, az ott élő polgárokban és az ő vezetőikben megvan a szándék, a hajlam, és az igény a jobbra törekvés iránt. Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy még egy rossz, tehetetlen és alkalmatlan kormány sem tud úgy blokkolni, még egy minden pórusában ártalmas Gyurcsány-korszak sem tud olyan károkat okozni, amely gátakat szabhat egy város küzdelmében saját megújulása, saját dinamikus fejlődése érdekében.

2010. október 3-a nagy nap lesz Győr életében. Egyetlen győrinek sem érdemes kimaradni belőle! Október 3-a lesz ugyanis az a nap Győr számára, amikor az itt élő polgárok és a Borkai Zsolt vezette Fidesz-KDNP-s többségű önkormányzat szerződést kötnek arra, hogy a következő négy évben Győr sikersztorija folytatódik. Hogy az a ház, amelynek az alapjai állnak, 2014-re felépül. Hogy ebben a házban már nem lesznek „régi bútordarabok", a biztos lábakon álló építmény pedig olyan messzire ellátszik majd, hogy arra minden győri büszke lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.