Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. November 09. 09:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben idén félezer családnak jelent gondot eltemettetni hozzátartozóját

Győrben idén félezer családnak jelent gondot eltemettetni hozzátartozóját

Névtelen sírokba (képen) temetik Győrben a holtan világra jött, vagy a születésük után néhány nappal meghalt csecsemőket, akikről szüleik lemondtak, vagy nem tudták eltemettetni őket. Ide kerülnek azok az amputált testrészek is, amelye

"Itt például látható egy 2010/7-es jelzés lány felirattal, ez azt jelenti, hogy 2010-ben ő volt a hetedik lány, aki sajnos meghalt" - mutatja kísérőnk. A csecsemő meghalt a kórházban, alighogy megszületett. Szülei olyan tragédiaként élték meg az esetet, hogy a holttestről hallani sem akartak. 60 hasonló sorsú kisgyerek, vagy magzat maradványai találhatók ezekben a név és évszám nélküli sírokban.

Tokay Péter kirendeltségvezető, Jószív Temetkezési Kft., Győr: "Egy-két síron azért látható virág, ami azt jelenti, hogy valamilyen úton-módon a rokonság utánajárt, hogy hol van a halott hozzátartozó, vagy a halott magzat eltemetve, és azért egyfajta megemlékezést ilyen formában folytat."

Jelöletlenül temetik el az amputált testrészeket is, amelyek a régió kórházaiból kerülnek Győrbe. Az intézmények nehezen rendezik a számlákat. A temetkezési vállalkozó azt mondja, a kórházak mellett a magánszemélyek fizetési határidőn túlnyúló tartozásai is emelkedtek. Előfordult, hogy valaki megrendelte a temetést, de fizetni nem tudott.

Ladocsi Géza ügyvezető igazgató, Jószív Temetkezési Kft., Győr: "Meg lehet kísérelni peres útra vinni az ilyen dolgokat, de hát mire egyáltalán... Aki ilyet csinál, az általában olyan anyagi helyzetben van, hogyha mi az ügyet átadjuk a jogásznak végrehajtásra, mire abból valami lesz, addigra jobb elfelejteni."

A győri önkormányzatnak idén közel 40 köztemetést kell finanszíroznia. A többségük hajléktalan, vagy egyedül élő, magányos ember, de van közöttük külföldi is.

Kovács Zsuzsa koordinátor, Népjóléti Osztály, Győr: "Két ikergyermek a győri kórházban elhunyt, az édesanya román állampolgár volt, ismeretlen helyre költözött, nem sikerült felkutatnunk, és az önkormányzatnak kellett gondoskodni az eltemettetésükről."

A győri önkormányzat a temetkezési segélyt kérelmezőknek 40 és 67 ezer forint közötti juttatást állapíthat meg, jövedelmi viszonyaik alapján. 2010-ben eddig már több mint fél ezren igényeltek szociális alapon támogatást szeretteik eltemetéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.