Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Január 16. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben is mérnek a nap 24 órájában: velünk élő légszennyezettség

Győrben is mérnek a nap 24 órájában: velünk élő légszennyezettség

Szmogriadó-tervek kidolgozásával, a tömegközlekedés fejlesztésével és gyors közegészségügyi intézkedésekkel kell reagálni a hazai nagyvárosokban is egyre gyakoribb, az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettségre - mon

"Budapesten laktam egész eddig, szóval ahhoz képest ez a mennyország!" - mondja egy babakocsit toló anyuka a belvárosában. Napokon át szennyezett volt a levegő Győrben is. A város fölé szürke, ködszerű felhő terült. Télen, a fűtési szezonban különösen kritikussá válik a szálló por emelkedése. A megyeszékhely két pontján található mérőkonténerben a nap 24 órájában mérik a levegőben található toxikus anyagokat, valamint baktériumokat és vírusokat.

Németh Zoltán igazgató, Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség: "Az Európai Unió irányelve szerint mindössze 35 olyan nap lehet egy évben egy adott településen, amikor az egészségügyi határértéket túl lehet lépni a porkoncentráció tekintetében. A hazai nagyvárosok közül már sok nem tudja ezt az értéket tartani, ez Európa szerte is probléma, de hazánkban is le fog járni annak a néhány városnak a mentessége, amely ezt az értéket túllépheti. Így aztán intézkedési terveket kell kidolgozni, hogy hogyan tarthatók be ezek a határértékek."

A légszennyezettséggel együtt járó por belélegzése leginkább a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

Bazsika Erzsébet főorvos, Győr: "Az asztmás, allergiás megbetegedések, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy az allergén egy porszemcsére ül ki, és annak a megbetegítő hatása nagyobb, tehát ezeket a környezeti tényezőknek is nagyon fontos szerepe van, de most a kiemelt tüdőrákos halálozás szempontjából nagy jelentősége van."

Az országos tiszti főorvos szerint minden hazai nagyvárosnak szmogriadó-tervvel kell rendelkeznie.

Paller Judit országos tiszti főorvos: "Meg van határozva, hogy mit fogunk tenni. És ebben benne van a közlekedés korlátozása, benne van a tömegközlekedésnek a fejlesztése, vagy az arra való terelés, és ennek voltak is példái, Miskolcon például, ahol a tömegközlekedést ingyenessé tették, és nem vesszük sajnos igénybe."

Az elmúlt évi adatok alapján Győrben 168, míg Sopronban 70 halálesetet hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel, országosan pedig ez a szám meghaladja az ötezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.