Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 22. 11:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri gyógyszerészek: tovább nőhet a sorbanállás a patikákban

Győri gyógyszerészek: tovább nőhet a sorbanállás a patikákban

Jövő áprilistól a koleszterinszint-csök. nem írhatná fel a receptre a háziorvos a gyógyszer nevét, csak a hatóanyagát, a patikusnak pedig a legolcsóbbat kellene adnia, ha a beteg nem kéri, hogy az addig használtat kapja.

Az elképzelés ellenzői szerint egy páciens teljes betegképét csak saját orvosa ismeri, így az előzmények ismeretében ő tudja pontosan eldönteni, milyen készítményre van szüksége. A szakemberek attól is tartanak, hogyha a beteg és a gyógyszerész alkudozásán múlik majd egy készítmény kiválasztása, a patikákban tömegre és hosszú várakozásra lehet majd felkészülni.

A patikákban egyelőre csak az okoz némi fennakadást, hogy sokan keresnek olyan, korábban megszokott, olcsóbb készítményeket, amelyek október 1-e óta kikerültek a közgyógyellátási körből, így áruk is emelkedett. 2012. áprilisától azonban a gyógyszer kiváltása tovább bonyolódhat.

"Ezen a vényen most még szerepel a gyógyszer neve, és nem a hatóanyaga, ez egyfajta könnyebbséget jelent számunkra, amit az orvos felírt, viszont jövő áprilistól csak a hatóanyag fog látszani" - mutatja Váczi Donát. A győri Szentlélek Patika vezetője nem tartja szerencsésnek, hogy a beteg által hozott recepten nem szerepel majd az orvosság, csupán a hatóanyag neve.

Váczi Donát gyógyszerész, Szentlélek Patika, Győr: "Ha a beteg egyetlen egy vénnyel fog megjelenni a patikában, egy koleszterinszint-csökkentő hatóanyaggal, akkor mi hiába vagyunk tudásunk birtokában, nem tudjuk még róla, hogy ő még milyen egyéb más gyógyszereket is szed, amelyek lehet, hogy még öt-hat másik recept lapul az éjjeli szekrény fiókjában, de mi ezt nem tudjuk. És úgy kell gyógyszert választanunk majd neki, és eldönteni, hogy neki melyik a legjobb, hogy nem ismerjük az előzményeket, nem ismerjük egyéb más betegségeit."

"Rossz fényt vet az orvosi karra, a házi orvoslásra és a szakorvosokra, hogyha egy patikus felülbírálná a mi döntésünket" - így dr. Begya László. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a beteg saját háziorvosánál senki sem tudhatja jobban, hogy a páciensnek milyen gyógyszerre van szüksége.

Begya László megyei elnök, Magyar Orvosi Kamara: "Mire az orvos eljut odáig, hogy egy páciensnek felír bizonyos gyógyszereket, nagyon sok esetben előfordul, hogy több verziót, gyógyszerformát és hatóanyagot is kipróbálunk. Nem biztos, hogy mindig a legolcsóbb hatóanyag a legmegfelelőbb, amit esetleg a gyógyszerész kiszolgáltat."

Begya László azzal azonban egyetértett, hogy háromhavi gyógyszeradag-mennyiség rendelése esetén a beteg a jövőben egyszerre csak egy adagot válthatna ki, hogy pazarlás ne fordulhasson elő.

Címkék: patika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.