Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Szeptember 20. 07:55, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri pszichoterror és soproni "tehén-égetés" a kutatók éjszakáján

Győri pszichoterror és soproni "tehén-égetés" a kutatók éjszakáján

A Nyugat-magyarországi Egyetem öt városban - Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron, Szombathely, Székesfehérvár - 10 karon és könyvtáraiban vár szeptember 24-én mindenkit a Kutatók Éjszakája rendzvénysorozat. 2010. szeptember utolsó péntekén

A Nyugat-magyarországi Egyetem 5 dunántúli városban több mint száz programmal várja a szeptember 24-én a Kutatók Éjszakája iránt érdeklődőket. Idén a tavalyinál is nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Sopronban négy kar (Benedek Elek Pedagógiai Kar, Erdőmérnöki Kar, Faipari Mérnöki Kar, valamint a Közgazdaságtudományi Kar) szervezésében, tíz helyszínen folynak majd a programok. Megtudhatjuk, hogyan lesz a tehénből éghető anyag, pásztázó elektronmikroszkóppal barangolhatunk a mikrométerek között és találkozhatunk a benzin helyett sűrített levegővel hajtott díjnyertes kisautóval.

Szombathelyen vizsgálhatunk hajszálat, ujjlenyomatot, elemezhetünk fehérjéket és cukrokat, és meghatározhatjuk a vércsoportot. Számítógépes szimuláció segítségével a virtuális valóságban nézhetjük meg, mi zajlik az anyagok belsejében, milyenek és hogyan mozognak a molekulák, megismerhetjük a kristályok szerkezetét

Győrben az Apáczai Csere János Karon a gyakorlati pszichológia kedvelői a hiperaktivitásról, a pszichoterrorról beszélgethetnek. Megismerhetünk egy nyelvérzéket mérni tudó egységes tesztet, hallhatunk a környezetkímélő hulladékkezelésről.

"A tollas GPS"-ről, a postagalambok lenyűgöző tájékozódási képességéről hallhatunk izgalmas előadást Mosonmagyaróváron, a Mezőgazdaság- és Élelmiszeripari Karon. Betekintést nyerhetünk a galambtenyésztés és a röptetési versenyek gyakorlatába, megtudhatjuk, hogyan működik a galambóra, magunk is kiröptethetünk egy csapat galambot. Bepillanthatunk az államalkotó rovarok (méhek, hangyák, termeszek) vizuális és akusztikus kommunikációjába. Bemutatkoznak a legfontosabb hazai tejtermelő fajok, illetve fajták és néhány "rekorder" tejtermelő állat. Az érdeklődők megpróbálkozhatnak a kecske kézi fejésével, a program második felében pedig tudományos megalapozottsággal "nézhetnek a pohár fenekére". Megtudhatjuk, milyen válaszokat ad a genetikatörténet az élet és a világ keletkezésére, hogyan üzennek nekünk az előző évezredek mitikus tárgyakkal, jelekkel, vethetünk egy pillantást a kínai kultúra teremtésmítoszára.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.