Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2010. Szeptember 13. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri szakértők is vegyes érzelmekkel fogadták az adósmentő csomagot

Győri szakértők is vegyes érzelmekkel fogadták az adósmentő csomagot

Aggályos lehet az adósmentő csomag több pontja, amely csökkentheti a részletfizetési hajlandóságot, veszélyeztetheti a jelzálogintézmény hazai működését, és ellenlépésre késztetheti a pénzintézeteket - vélik a megkérdezett győri

Ingatlan- és hitelszakértők szerint a kormány arra blazírozik, hogy a bankoknak még így is jelentős bevételt jelent a hitelezés, és kifogásolják, hogy a csomagban nem szerepel a devizahitelek kedvezményes forinthitelre váltása, amelyet a kormány korábban már beharangozott.

"A nyolc pontban vannak olyanok, amelyek mindenképpen segítenek és előremutatnak, vannak, amelyek átgondolást igényelnek, és vannak olyanok, amelyek még nincsenek is benne" - mondta Molnár Kristóf.

Ingatlanszakértők szerint a bankok egyoldalú szerződésmódosításának és az önkényes kamatemeléseknek a tiltása mindenképpen kedvezően hat a jelentős devizahitellel küzdők számára. Sokan azonban jogi nonszensznek nevezték a tiszta lappal indulás jogának megteremtését. Ennek lényege ugyanis az, hogyha egy hitel bedől, és a tartozás összege meghaladja a fedezetül szolgáló ingatlan aktuális piaci értékét, akkor a bank csak a lakást viheti, a vételár és a tartozás közötti különbözetet pedig veszteségként le kell nyelnie. A hitelek többségénél nemcsak a lakás jelent fedezetet, hanem az adós jövedelme és a kezesek is. Ezek annullálása egy már létező szerződésben alkotmányossági aggályokat vet fel a szakértők szerint.

Molnár Kristóf ingatlanszakértő: "A bankrendszert ugyan nem félteném, tehát nekik a profitjuk így is bőségesen megvan, és szerintem a kormány erre próbál blazírozni. Hozzáteszem, szerencsésebb lenne, ha valamilyen szinten az elődjeiknek a felelősségét egy kicsit magukra vállalnák, és ők is hozzájárulnának a tehervállaláshoz. Mindenképpen aggályos ez a pont, hiszen az egész amerikai ingatlanpiac éppen emiatt dőlt be. Többet vettek fel, több volt a tartozás, mint maga az ingatlanfedezet mögötte, úgyhogy ez mindenképpen új kérdéséket vet fel."

Az adósságmentő csomag híre a hitelszakértők szerint már mostanra alaposan rontotta az adósok fizetési hajlandóságát.

"Üdvözlöm a kormánynak az ilyen irányú hozzáállását, ez szép, de ne essünk át a ló túlsó oldalára, és én nem is lennék a kormány helyében, mert az ügyfeleknek, az adósoknak a felelősségét fenn kell tartani" - így Peczár László.

A szakemberek szerint az adósságmentő csomag azon pontja, amely szerint öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a törlesztési idő, a bankokat arra fogja ösztönözni, hogy öt évvel rövidebb maximális futamidővel vállalkozzanak csak új hitel kihelyezésére.

Peczár László közgazdász, hitelszakértő: "Míg eddig felvehetett egy 50 éves ember 20 éves hitelt, ezen túl majd csak 45 éves ember vehet fel 20 éves hitelt, mert a bank belekalkulálja azt, hogy esetleg az ügyfél öt évvel hosszabbíthat. A bankoknak minden intézkedésre meg lesz a válaszlépése, hiszen profitábilis vállalkozás, amelynek minden egyes lehetőséggel számolnia kell."

A szakértők szerint a nyolcpontos javaslatcsomag zöme nem jelent érdemi segítséget a nehéz helyzetű lakáshiteleseknek, ráadásul tartalmaznia kellene a devizahitelek kedvezményes forinthitellé való átváltását, de erről nem esik szó.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 09:16, vasárnap | Helyi

Kulcslyuk műtéthez kapott pénzt a győri kórház helyi vadászoktól

Megyei vadászok a győri kórház gyermekosztályának 1 200 000 forint értékű segítséget „vadásztak össze”.

2024. Május 19. 08:16, vasárnap | Helyi

Nyomatékot adnak gyakorlati tudásuknak

Még könnyebb lesz fizikát tanulni a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. Az intézmény megkapta ajándékba azt az eszközt, amelyet a tavalyi Alprosys Kreatív Fizikaversenyen használtak a diákok.

2024. Május 19. 07:12, vasárnap | Helyi

Díjat nyert a győri Audi

Azért kapta az elismerést, mert energiaigényének nagy részét megújuló forrásból fedezi.

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.