Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Szeptember 05. 20:07, szerda | Belföld

Halottkutya gyertyatartó, halálfejes kaspó? Itt az Ikea új kollekciója

Halottkutya gyertyatartó, halálfejes kaspó? Itt az Ikea új kollekciója

Az Ikea új FÖREMÅL limitált kollekciója egyszerre meghökkentő és csodálatos!

"Leszögezem, hogy szeretek mindent, ami eltér a normától, ez főleg igaz a különböző művészeti ágakban, így történhet meg, hogy Per B Sundberg ikonikus svéd művész kollekciója zavarba ejtően káprázatos számomra." - írja a blog ulajdonosa.

Művész, keramikus, szabadúszó, IKEA együttműködő… És még egy jelző, amit nagyon szívesen visel Per B Sundberg: „gyűjtő”. Kielégíthetetlen szenvedéllyel a giccses figurák iránt, Per mindenkinél jobban tudja, hogy a tárgyak különböző okok miatt fontosak az embereknek. A FÖREMÅL vázákból és gyertyatartókból áll, melyek különösnek tűnhetnek egyesek számára, mások pedig büszkén teszik ki őket a kandalló fölé. „Próbálok küzdeni az emberek elvárásai ellen” – Ennek szellemébe tekintsünk alkotásaira!

Egyébként a kollekciót hivatalosan: szép, csúnya, bájos jelzőkkel illetik, amik szerintem tökéletesen összefoglalják a dekorációs darabokat.
Azt azért tudni kell, hogy a svéd művész abszurd humoráról híres, és elképesztő fantáziavilágáról, amit jól párosít a modern dizájnnal.

Azt mondják, hogy a legjobb alkotások nem szorulnak magyarázatra, ám ha valaki a közkedvelt Ikeával kollaborál, akkor azért csak-csak elmondja, hogy mire is gondolt a költő. Érkezzenek a legelgondolkodtatóbb tárgyi remekek a művész gondolataival, na meg egy-két vastagra szedetten pár gondolatommal.

GOMBA – FÉRFI – BANÁN?

„Mázas és kezeletlen porcelán kombinálásával szerettem volna különböző, néhol matt, néhol csillogó színvariációkat létrehozni. Gyakran dolgozom növényekkel és állatokkal, azonban ez lett a kollekció legfurcsább darabja. Egyszerűen nem tudom megfejteni, hogy a férfi miért emeli fel a térdét és bámul a gombára. Esetleg jógagyakorlatokat végez? Meg fogja rúgni a gombát? Ez a jelenet talán a vihar előtti csendet ábrázolja.” Ez egyébként egy váza és valahol szerintem az abszurditásában van a szerethetősége, én minél tovább nézem, egyre jobban szeretnék egy ilyet.

HALOTTKUTYA GYERTYATARTÓ?

„A kutya eredetileg kerámiából készült, majd ezután született meg a patinás, néhol csillogó fém változat. Úgy tűnhet, hogy valami nem stimmel vele -e vajon mi folyik itt? Ezt a kérdést a vásárlók képzeletére bízom.” Na jó, talán mégse adta meg minden alkotásnál magát a művész. Nem is akarom túlmagyarázni, de az elsőre ellenszenves tárgy, lehet egy gyász, emlékezés, virrasztás jelképe is, kicsit abszurd módon.

MINDENKI, AKI CSAK RÁFÉR?

„A munkáim sokszor nyersek, komikusak és meghökkentőek, mégis könnyű őket megszeretni. Egy kerámiagyárban találtam rá ezekre az apró figurákra, majd kombináltam őket. A célom az volt, hogy egy szórakoztató és harmonikus keveréket hozzak létre belőlük. Játékosak, de kicsit ijesztőek is, ki tudja, hogy mi történik velük lámpaoltás után. Vajon életre kelnek?” Erről a tárgyról, az jutott eszembe, amikor szülőházamban egy nem használt fürdőszobában a papírsárkányom volt, ezért mindig is féltem bemenni. Valószínűleg ez a bohóc is hasonló érzelmeket válthat ki egy gyerekből.

GYERTYATARTÓ HAL
„Nehéz nem gondolni az óceánok egyre csökkenő halállományára vagy a pusztuló korallzátonyokra, ha rápillantunk erre a gyertyatartóra. De pontosan ez a lényeg, sokszor ösztönösen cselekszem és csak a munka végeztével látom meg az adott termék teljes kontextusát. Az, hogy a gyertyatartóra meglepő módon egy hal került, nálam teljesen természetes.” Szerintem ennek a halnak a jelentése igazán fontos dolgokat hordoz magával, az már más kérdés, hogy otthonunkban helyet adnánk-e neki?


HALÁLFEJES KASPÓ „Számos különböző koponyát készítettem az utóbbi években, előfordult, hogy frizurát, kalapot vagy koronát is kaptak, visszatérő motívummá váltak. Dobd fel a hétköznapjaidat egy friss virágokkal teli koponyával!” Van valami különleges szerintem a koponyába rakott virágokban, de azért otthonomba nem biztos, hogy napi látványként elfogadnám.


Most pedig érkezzenek a kedvenceim, amelyek nem csak tetszenek,
de az otthonomban is szívesen látnám őket nap, mint nap!


SZŐNYEG
„A szőnyeg világos széle egy porcelán balerina szoknyájából készült. A szőnyegen porcelánmadarak is megjelennek, a köztük lévő üresen hagyott részek körvonalai is titokzatos mintákká állnak össze. A szőnyeg különleges világában szabadon elveszhetsz, akár csak az olasz kárpitok kusza hímzéseiben.”

PIHE-PUHA TAKARÓ
„A porcelán kollekcióm kisbabákat és uszkárokat ábrázoló darabjai köszönnek vissza a takarón. Sziluettjük különböző módon értelmezhető, szeretem, hogy kicsit rejtélyesek.”


PÁRNA
„Az arannyal szegélyezett párna mintáját egy mázas csempén ejtett folt ihlette. Az arany szín és a kusza foltok kombinációja ugyan szokatlan, de nekem nagyon tetszik.”

IKEA új, limitált kollekcióját itt találjátok: LINK
A művészről Per B Sundbergről, pedig itt olvashattok: LINK

Forrás: gingercatblog.cafeblog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.