Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 27. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: gyor.hu

Határtalanul

Határtalanul

Az Apáczai Közalapítvány célja a határainkon túl élő magyar közösségek, illetve a szórványmagyarság oktatásának, felnőttoktatásának, szakképzésének, továbbá az oktatási szakemberek továbbképzésének elősegítése, támogatás

Ennek révén a 2010. évben 6.000 magyarországi diák juthat el a szomszédos országokba: erdélyi, felvidéki, délvidéki vagy kárpátaljai tanulmányi kirándulásokra; illetőleg közülük legalább 500-an szakmai tartalommal bíró együttműködést valósíthatnak meg a középfokú szakképzés területén. Ezen országos projekt lebonyolítására közel 200 millió Ft áll a rendelkezésre, ami már önmagában is egyedülálló. A közalapítvány célja, hogy a program országos méretűvé nője ki magát: 2011-ben 60.000 diák juthasson el a magyarlakta területek valamelyikére.

A közalapítvány 2010 áprilisában szerződést kötött a pályázat nyerteseivel. A szakmai tartalommal bíró együttműködést 500 fővel megvalósítható pályázati forma elbírálása során a Speciális Szakiskola is a szerencsések között tudhatta magát. Ezen eredmény azért is külön kiemelendő, mivel sajátos nevelési igényű fiatalok ilyen jellegű pályázatban még nem vettek részt. Ebből adódóan 2010. szeptember 21-24. között az enyhe értelmi fogyatékos fiatalok győri középszintű intézménye és a Csallóközben, Ekecsen található, ottani szakiskola 10-10 tanulója és segítő tanáraik egy jelenleg raktárként funkcionáló, nagy alapterületű helyiséget klubszobává alakították át. A közös munkában - melyet közösen álmodtak meg - mindkét részről 4-4 varró-, illetve 6-6 festő tanuló vett részt szakoktatók felügyelete, segítő irányítása mellett.

Az egyes szakmáknak, valamint a helyiség műszaki állapotának megfelelően elvégezték a szükséges felújítási, csinosítási munkálatokat. Délutánonként a kulturális programok sem maradhattak el. Ennek jegyében a projekt résztvevői ellátogattak Gútára, a vízimalomba, Ógyallára, a csillagvizsgálóba, valamint egy közeli szlovákiai nemzeti parkba, Túzokosra is. A helyi polgármester és a református felekezet tiszteletese a győriekhez hasonlóan bemutatták községüket, Ekecset. Közösen koszorúztak is a kitelepítettek és a világháborúkban elesettek tiszteletére állított emlékműveknél. A falu népdalkórusának tagjai az ekecsi népdal- és néphagyomány gyöngyszemeivel ismerkedhettek meg. Így a közös munka, a közös élmények, az együtt töltött idő ismét közel hozza egymáshoz a határ két oldalán lévőket.

A győri középiskolák közül többen is részt vettek, részt vesznek a HATÁRTALANUL projektben. A Speciális Szakiskola pályázatának különlegessége abból adódik, hogy a sajátos nevelési igényű diákok a nehezebbnek vélelmezhető szakmai tartalmú együttműködésre vállalkoztak. Tehát állapotukból adódóan fókuszáltan az egyszerűbb manuális tevékenységet, fizikai munkát előtérbe helyező, irányítás, segítségnyújtás mellett végzett feladatok kivitelezése lehetséges. A többletet biztosítja még, hogy a közös produktum létrehozását ötvözik az egyes délutánokra betervezett kirándulásokkal, ezzel is szorosabbá fűzve a határ két oldalán élő magyarok összetartozási érzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.