Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Január 25. 14:29, kedd | Kék hírek
Forrás: HírTV

Hazánkban a cannabis a legkeresettebb drog

Hazánkban a cannabis a legkeresettebb drog

A fiatalok körében és az idősebb korosztályokban is a cannabis a legelterjedtebb illegális kábítószer Magyarországon - derült ki a kábítószer-fogyasztást 2004 óta monitorozó Nemzeti Drog Fókuszpont vizsgálatából.

A négyévente elkészülő „Európai iskolavizsgálat az alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásokról” címet viselő felmérés eredményeiből kiderült, a tiltott szereket kipróbálók aránya az általános iskolákban a legalacsonyabb, ezt követik a gimnáziumok, a szakközépiskolák, végül pedig a szakiskolák. A fiatal fogyasztók között túlsúlyban vannak a fiúk, jellemzően Budapesten vagy más nagyvárosban laknak. Gyengébb a tanulmányi eredményük és gyakran lógnak az iskolából. A magyar középiskolások körében a cannabis a legelterjedtebb tiltott drog. Azok a fiatalok, akiket szüleik együtt nevelnek, elégedettek a szüleikhez fűződő kapcsolatukkal és ahol a szülők kontrollálják gyermekeik szabadidős elfoglaltságát, kisebb valószínűséggel válnak rendszeres szerhasználókká. A szülők befejezetlen felsőfokú végzettsége rizikófaktor, ugyanakkor feltételezett anyagi helyzetük nem mutat kapcsolatot a tiltott drogok kipróbálásával.

A felnőttek körében a folyamatos droghasználat kockázata nagyobb a magasabban iskolázott, az átlagosnál jobb körülmények között élők, illetve az átlagosnál nagyobb jövedelműek körében. Ezekre a fogyasztókra szintén jellemző, hogy a nagyobb városokban vagy Budapesten élnek. A kábítószer-fogyasztó felnőttekre is jellemző, hogy cannabist szívnak, a megkérdezettek 8,5 százaléka vallotta be, hogy legalább egyszer kipróbálta már a füves cigit.

A felmérésből kiderül, hogy a házasság és a munka minden korosztályban megóvó erőt jelent. A nőtlenek, hajadonok illetve azok, akik kevésbé kapcsolódnak be a munka világába, kevésbé elégedettek munkatársi és társas kapcsolataikkal, nagyobb valószínűséggel válnak folyamatos fogyasztókká.

Az Országos Addiktológiai Centrum Kezelési Igény Indikátor adatgyűjtése szerint az Európai Unió tagállamai közül Magyarország az, ahol a 2009-ben kezelést kezdők körében az egyik legmagasabb, 70 százalék a cannabis-használók aránya. Ennek egyik oka, hogy 88 százalékuk a büntetőeljárás alternatívájaként vesz részt úgynevezett elterelésben.

2009-ben kétszer annyi növényt foglaltak le a rendőrök, mint a megelőző években. Az ültetvények jelentős részét olyan, a cannabis termesztés céljára berendezett házakban találták, amelyekben a növények nevelése professzionális beltéri technológiával történt. A cannabis utcai árában a gyakoribb lefoglalások ellenére nem tapasztalható változás az előző évekhez képest. (rá)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.