Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Szeptember 05. 15:24, csütörtök | Külföld

Hét napot sztrájkolnak a pilóták a Ryanair-nél szeptemberben

Hét napot sztrájkolnak a pilóták a Ryanair-nél szeptemberben

Megállapodás hiányában, újabb sztrájknapokat jelentettek be szeptemberre Európa legnagyobb diszkont légitársaságának, az ír hátterű Ryanair-nek a brit pilótái - írják a brit lapok.

Előreláthatóan azok a pilóták lépnek sztrájkba, akik tagjai a brit pilóták érdekvédelmi tömörülésének, a Balpa-nak. A repülőgép-vezetők azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert továbbra sem sikerült megegyezésre jutniuk a légitársasággal bérezési és majdani nyugdíjukat érintő kérdésekben.

A pilóták már sztrájkba léptek augusztusban két napra, majd - korábbi bejelentésükkel összhangban - a szeptember 2-4-ig tartó három napos időszakban sem repültek. A Balpa akkori tájékoztatása szerint a szakszervezet által képviselt pilóták 80 százalékos többséggel döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

Júliusi negyedéves jelentésében a Ryanair az adózott eredményének jelentős, 21 százalékos csökkenéséről számolt be. A június végével záruló első pénzügyi negyedévben 243 millió euróra esett a cég adózott eredménye, elsősorban a magasabb üzemanyagárak, a bérköltségek és az alacsonyabb jegyárak miatt.

A Balpa akkor azt közölte, azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a légitársaság nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, még csak hivatalos ajánlatot sem kaptak tőlük a vitás kérdések rendezésére.

A szakszervezet titkára most azt jelezte, az eddig eredménytelenül zárult sztrájkok után folytatják a nyomásgyakorlást a cégre a dolgozók számára jobb feltételek kiharcolása érdekében. Azt is közölte: céljuk az, hogy megállapodásra jussanak a Ryanair-rel, de ehhez az kell, hogy a légitársaság hasonló javadalmazási konstrukciókat biztosítson a pilóták számára, mint a többi légicég.

A Ryanair szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, a pilótáknak inkább a tárgyalóasztalhoz kellene visszaülniük a munkabeszüntetés helyett. Egyúttal kiemelte, hogy az eddigi összesen öt nap alatt, egyetlen nagy-britanniai járatukat sem kellett törölni, mert a brit pilóták közül sokan kisegítették a céget. Szerinte az ottani pilóták 95 százaléka nem támogatta a sztrájkot, amelyet sikertelennek és indokolatlannak minősített.

A Balpa közlése szerint a szeptemberi hétnapos sztrájkot a következő napokra bontva tartják:

szeptember 18., 19., majd 21., 23., 25., 27. és 29-e.

Egyelőre nem tudni, ez a munkabeszüntetés maga után von-e járattörléseket vagy járatmódosításokat az Angliába érkező vagy onnan induló járatok esetében. Ezekre eddig nem került sor, és az utazóközönség nem érzékelt semmit a pilóták sztrájkjából.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Andreas Arnold

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).