Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Január 03. 09:15, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hódveszély a Szigetközben: a kirágott fák elzárhatják a jeges víz útját

Hódveszély a Szigetközben: a kirágott fák elzárhatják a jeges víz útját

Egyre nagyobb károkat okoznak a hódok a Győr-Moson-Sopron megyei folyószakaszokon. Egy éjszaka alatt 50 fát is kidöntenek, és elzárják a víz útját, ami elárasztja a környező területeket. A vízügyi szakemberek szerint a természetvédele

A Mosoni-Dunán egész fasor árulkodik a hódok tevékenységéről. A rágcsálók körberágják a nagy, 60 éves fűzfák törzsét, és többet ki is döntenek.

Király Sándorné, Mosonmagyaróvár: "Ahol a Lajta belefolyik a Dunába, ott van egy itató meg egy strand, attól felfelé mindenhol azt csinálják, meg a folyóba keresztbe-kasba így vannak a nagy fűzfák. Nem tudom, hogy miért telepítették be őket, fenn Halászi felé vannak ültetve csemeték, kanadai nyár, és a fele ki van rágva."

A folyóparti házakban attól tartanak, hogy a hódok által kidöntött fák felduzzaszthatják a jeges vizet, és veszélybe kerülhetnek otthonaik.

Lukács István, Mosonmagyaróvár: "A víz meg visszaköveteli a helyet magának, jön az árvíz majd, különösen ennyi hó után, ami leesett a hegyekben is, meg ennyi esőzés, nem csoda, hogy így áll a helyzet, ezen valamit változtatni kellene."

A regionális vízügyi igazgató azt mondja, hogy legutóbb Lébénynél volt jelentős halpusztulás, mert a hódok olyan mennyiségű fát döntöttek a vízbe, amelyről az avart a víz bemosta a halastavakba, hogy az eltűntette az oldott oxigént.

Janák Emil igazgató, ÉDUKÖVIZIG: "A német példa az, hogy ahol erdőben hódokat védenek a természetvédők, ott évente bejárják az erdőt, megállapítják, hogy mennyi hódkár van, és megtérítik. Nem kárként jelenik meg a gazdálkodónál, hanem költségként a természetvédelemnél. Ide kellene eljutni, és akkor a természetvédelem talán érdekelt lesz abban is, hogy a születési szabályozásával foglalkozzék."

Az árvízvédelmet leginkább veszélyeztető helyeken a szakemberek szétbontották a hódvárakat, ám mivel a hód védett állat, a természetvédelmi törvény szerint az általa okozott károkat az állam nem téríti meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.