Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Augusztus 14. 19:12, szerda | Helyi

Hőtérképen szerepel Győr is a legnépszerűbb kerékpáros útvonalak között

Hőtérképen szerepel Győr is a legnépszerűbb kerékpáros útvonalak között

A Magyar Kerékpárosklub által szervezett tavaszi Bringázz a Munkába! kampány 5 legbiciklisebb városába szerepel Győr is.

A letekert útvonalakból készített hőtérképekből jól látszik, milyen útvonalakat kedvelnek és melyeket kerülték el a városokban kerékpározók.

A játékhoz használt Bike Citizens alkalmazásban rögzített utazásokat anonim módon egymásra téve megláthatjuk, merre tekertek a legtöbben. Ebből kiderül, mik a népszerű útvonalak, ahogy azt is láthatjuk, milyen helyeket kerültek el a bringázók.

A mintegy kétmillió forint összdíjazású tavaszi játékban összeadva 214-szer tekerték körbe Magyarországot a játék résztvevői - írja közleményében a Magyar Kerékpárosklub.

Az adatok szerint 5293 ember vett részt a játékban május 6-31. között. Ők együtt összesen 483 944 kilométert tekertek le - vagyis 214-szer tekerték körbe Magyarországot a határok mentén.

Budapest hőtérképe:

S még néhány érdekes adat:

- 8 642 144 kcal energiát égettek el izmaikban - aminek pótlásához körülbelül 2,5 tonna gumimaci vagy egy 140 035 tojásos rántotta elfogyasztására lenne szükség;

- 69 678 318 forint benzinpénzt spóroltak meg - amiből közel 3500-szor lehetne megtankolni egy átlagos benzines autót, vagy közel 700 jobbfajta biciklit lehetne vásárolni;

- 76 947 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülték el;

- mindezt egy olyan május során, amikor a szokásos csapadék sokszorosa esett, például volt olyan település, ahol egy nap alatt hullott le a havi átlagos 62 milliméternyi eső.

Az öt legtöbbet bringázó város 2019 májusában a biciklis napokat számítva: Budapest, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár és Győr, a megtett kilométereket nézve pedig Budapest, Szeged, Székesfehérvár, Debrecen és Győr lett.

Vagyis Debrecenben több alkalommal ültek bringára, mint Székesfehérváron, ahol viszont nagyobb távokat tekertek a résztvevők.

A hőtérképekből jól látszanak a városok népszerűbb biciklis útvonalai, melyek nem minden esetben követik az adott város úthálózatát. Budapesten például szembetűnő a kijelölt kerékpárutak és sávok népszerűsége, míg például a Nagykörút vékonyabb vonallal szerepel, mint amilyen fontos szerepet tölt be a város életében.

A szeptember 9-től 22-ig tartó őszi, nyereményjátékkal összekötött kampány újra a Magyar Kerékpárosklub szervezésében, a védjegyoltalom jogosultja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozzájárulásával és az Aktív Magyarország anyagi támogatásával valósul meg.

Forrás: turizmus.com

Borítókép: Győr biciklis hőtérképe

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.