Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. November 09. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai fejlesztése történik a Szigetközben

Hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai fejlesztése történik a Szigetközben

A győri székhelyű Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság, mint a Szigetköz vízpótlását biztosító létesítmények vagyonkezelõje, 2008-ban bruttó 359 millió Ft támogatást nyert az ÚMFT Környezet és Energia Oper

A szélsõséges jegyeket mutató idõjárási viszonyok közepette a Dunán levonuló árhullámok hatására kialakuló vízbõ, és a csapadékhiányos idõszakokra jellemzõ vízhiányos idõszakok váltják egymást. Mindezekbõl eredõ problémák kezelését oldja meg az elsõdlegesen ökológiai célt szolgáló beavatkozás. A vízpótlásra a vízhiánnyal küzdõ területnek nagy szüksége van.

Az elõkészítés során a korábbi tervek, tanulmányok felhasználásával elkészült a vízjogi létesítési engedélyes terv, melyben kidolgozásra került a hullámtér és a mentett oldal alsó-szigetközi részének vízpótlását megvalósító létesítmények terve. A projekt az ökológiai célú vízpótlás biztonságát, volumenének növelését, a fakadóvizek biztonságos elvezetését szolgáló fejlesztést teszi lehetõvé.

A tervezõk a mûszaki létesítményeket a meglevõ ökológiai állapot javításának figyelembe vételével, a fejlesztési elképzeléseket a tulajdonviszonyok minél kisebb változtatási igényéhez igazítva tervezték meg. A természet-és környezetvédelem igényeit, valamint az itt élõ lakosság elvárásait is figyelembe vevõ terv született, mely az engedélyezési hatósághoz benyújtásra került. Jelenleg a szakhatóságok állásfoglalásainak beszerzése, a vízjogi engedély megszerzése és a részletes megvalósíthatósági tanulmány véglegesítése történik.

A projekt újabb mérföldkõhöz közelít: a második fordulóra - tehát a megvalósításra - történõ benyújtásához készül az elõírásoknak megfelelõ dokumentáció, melynek pozitív elbírálása esetén 6 milliárdos fejlesztéssel gazdagodhat a térségünk.

A projekt megvalósítása után a vízi és vízhez kötõdõ élõhelyek életfeltételei valamint a csatornák és a belvízlevezetés feltételei is javulnak, s mindez a vízi turizmus fejlõdését is elõsegítheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.