Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Március 29. 11:12, csütörtök | Külföld

Húsz év után elárvereznek egy Van Gogh- festményt

Húsz év után elárvereznek egy Van Gogh- festményt

Legutóbb az 1990-es években árvereztek el Van Gogh-festményt Párizsban, ezért nagy eseménynek számít, hogy júniusban a művész egyik fiatal kori alkotására lehet majd licitálni.

Az Artcurial kortárs művészeti osztályának egyik vezetője azt mondta, hogy ezen a képen látható Van Gogh festészetének valamennyi jellemzője.

"Húsz év óta először árvereznek el Párizsban Vincent van Gogh-képet, egy 1882-ben festett fiatalkori alkotást, a Raccomodeuses de filets dans les dunes (Hálót javító nők a dűnéken) című képét." - írta az Artcurial árverési ház.

"A június 4-i árverés nagy eseménynek számít, mivel egyre kevesebb Van Gogh-kép van forgalomban, évente világszerte legfeljebb kettőt vagy hármat bocsátanak árverésre." - mondta Bruno Jaubert, az Artcurial kortárs művészeti osztályának egyik vezetője.

„A mű Van Gogh 1880-ban kezdődött pályafutásának legelejéről származik, két évvel később festette, 29 éves korában. A képen látható Vincent festészetének valamennyi jellemzője, így a táj kezelése, ahol nagy helyet kap a föld, illetve az alaposan kidolgozott ég. Ez Vincent egyetlen, ebben a korszakában festett tájképe, a barbizoni és a hágai iskola befolyásának példája.” - mondta Bruno Jaubert.


A táblára rögzített, papírra festett olajfestményt jelenlegi tulajdonosa, egy európai műgyűjtő nyolc éven át 2015-ig kölcsönözte az amszterdami van Gogh múzeumnak.
A képet a montreali és a hágai múzeum is kiállította 1960 és 2010 között. Az eladás előtt a kép látható lesz az Artcurial párizsi kiállítótermében, majd Brüsszelben és New Yorkban.Legutóbb az 1990-es években árvereztek el van Gogh-festményt Párizsban, a Jardin a Auvers (Kert Auvers-ben) 10 millió dollárért kelt el.

Június 4-én az Artcurial elárverezi Paul Gauguin öt festményét, amelyek 1876 és 1887 közötti megalkotásuk óta most először szerepelnek a műtárgypiacon. Azóta a Favre-Tassier gyűjtemény részei.

Forrás: origo.com

Kép: twitter.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).