Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Június 09. 07:42, szombat | Helyi
Forrás: cegarculat.hu

Így lesz jogtiszta képed ingyen az internetről

Így lesz jogtiszta képed ingyen az internetről

Az internetes tartalommarketing egyik legnagyobb rákfenéje szokott lenni a jogtiszta képek előállítása.

Egy céges blog esetében vagy akár csak a weboldal grafikai elemeinek megvalósítására sokszor nincs lehetőség saját fotóst vagy grafikust felkérni.Bár szakember segítségével lesz a legtökéletesebb a végeredmény, a kész jobb, mint a tökéletes elve alapján léteznek alternatív megoldások is.

Napjaink sorozatos szerzői jogi vita-viharaiban különösen figyelnünk kell arra, hogy egy-egy internetről származó fotó esetén véletlenül nem követünk-e el jogsértést. Nagyon sokan (grafikusokon, fotósokon kívül az emberek jelentős része) nincsen tisztában azzal, hogy ezek a digitális tartalmak mind olyan szellemi termékek, amelyek többségükben önkényesen (és főleg ingyen) nem használhatóak fel.

Például gyakori tévhit, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fotók a feltöltéstől számítva közkinccsé válnak. Ez még a Facebook szabályzata szerint sincs így, hiszen kimondják, hogy a feltöltött fotók szerzői jogai felett alapvetően a felhasználók rendelkeznek.

Az persze más kérdés, hogy a feltöltő valóban saját képet töltött-e fel, vagy már ő is lopott forrást használt, de a lényeg az, hogy mindennemű előzetes megkérdezés nélkül hivatalosan a Facebookról sem lehet felhasználni semmilyen fotót. A dolgot tovább csavarhatja, ha a Facebook felhasználó megvásárolta közlésre a fotót. Ettől az alkotás jogai csak a megállapodásuk keretében szálltak rá. Ez általában kimerül abban a közlésben, de természetesen megállapodása válogatja ezt. A lényeg, hogy az ilyen alkotások általában továbbra sem válnak bárki számára felhasználható közkinccsé.

Léteznek azonban olyan megoldások is, ahol a fotós/grafikus nem kér mást, csak a nevének/vállalkozásának/weboldalának feltüntetését. Ezekben az esetekben is több szabályra kell odafigyelnünk, de ügyesen kihasználva ezeket a szolgáltatásokat egészen kellemes kinézetet adhatunk a különböző blogposztjainknak.

kép forrása: https://www.dreamstime.com/

Felmerülhet a kérdés, hogy ha léteznek ilyen oldalak, akkor miért kér a legtöbb fotós, grafikus komoly pénzeket a munkáikért? Hol az átverés? Gyengébb minőséget kapunk? Nem feltétlenül. Természetesen a jellemzően kisebb profithányad miatt nagyobb arányban fordulnak elő az ilyen oldalakon zöldfülűbb szerzők alkotásai, de az alapvető különbség magában az üzleti modellben rejlik. Ezeken a képmegosztó oldalakon általában sok a reklám, és az ingyenes felhasználói profilunkkal jó néhány korlátozással is együtt kell élnünk. Lehetséges, hogy csak kisebb felbontásban érhetőek el a képek, vagy megtiltják a szerkesztésüket, esetleg köteleznek arra, hogy megjelenítsük a forrást és/vagy a készítő(k) nevét. Ezek feloldására gyakran alkalmaznak előfizetős modellt, amivel már abszolút profitba kerülnek mind a művészek, mind az oldalak üzemeltetői.

Lássuk a legnépszerűbb ingyenes képlelőhelyeket.

Google
Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a Google képkeresőjéből szedett fotók ingyenesek. Ma már szerencsére csak a legnaivabb felhasználók gondolják így, főleg, hogy maga a kereső is figyelmeztet minden egyes fotónál, hogy jogvédett tartalomról lehet szó.

A keresést azonban lehet szűrni szabadon felhasználható fotókra is, de a Google a legnagyobb odafigyelése ellenére sem vállal garanciát a találatok pontosságára, így mindig érdemes magunknak is körültekintően megvizsgálni, hogy valóban szabadon felhasználható alkotást találtunk-e.

kép forrása: A google képkeresője

Wikipédia
A már említett ingyenes Google képkeresés a Wikipédia képeit is kihozza találatnak, azonban nagyon körültekintőnek kell lenni ebben az esetben is, hiszen ritkán, de előfordul, hogy a Wikipédiára is felkerülnek olyan fotók, amelyek eredete és/vagy jogvédettsége nem tisztázott.

kép forrása: www.wikipedia.com

Még többet olvashatsz a témában a linkre kattintva:http://cegarculat.hu/igy-lesz-jogtiszta-keped-ingyen-az-internetrol/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.