Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Január 19. 07:37, szerda | Kék hírek
Forrás: HírTV

Indítványozták a West Balkán őrizeteseinek előzetes letartóztatását

Indítványozták a West Balkán őrizeteseinek előzetes letartóztatását

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség kedden indítványozta az előzetes letartóztatását annak az öt embernek, akiket őrizetbe vettek a West Balkánban történt halálesetek miatt – értesült a HavariaPress.

Kedden a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség indítványozta annak az öt embernek az előzetes letartóztatását, akiket hétfőn vett őrizetbe a rendőrség foglalkozás körében elkövetett több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt a West Balkánban, január 15-én történt tragikus halálesetek miatt.

Mint ismeretes szombaton tömegpánik alakult ki a West Balkán nevű szórakozóhelyen, és a tömegben megfulladt három középiskolás lány. Az ügyészség úgy véli, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.

A minisztérium kész a felülvizsgálatra

A Nemzetgazdasági Minisztérium megfontolandónak tartja Láng Zsolt II. kerületi polgármester kezdeményezését, és készen áll a kereskedelmi tevékenység engedélyezésével kapcsolatos jogszabályok pontosítására. A tárca kedden azt is közölte: az érintett minisztériumok bevonásával a következő napokban áttekinti, hogy az önkormányzatok és egyéb hatóságok éltek-e a Kereskedelmi Törvényben biztosított ellenőrzési, szankcionálási jogaikkal.

A korábban módosított rendelet értelmében a Nemzetgazdasági Minisztérium jelenleg nem szólhat bele a kereskedelmi tevékenység engedélyezésébe. A szocialista kormány 2009. szeptember 29-i rendelete az önkormányzatok jegyzőihez utalta ugyanis a kereskedelmi hatósági jogokat. Ennek értelmében a jegyző köteles ellátni és megszervezni az ellenőrzési feladatokat – közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca az érintett minisztériumok bevonásával a következő napokban áttekinti, hogy az önkormányzatok és egyéb hatóságok éltek-e a törvényben biztosított ellenőrzési, szankcionálási jogaikkal. Ezt is figyelembe véve a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja a jogszabályok pontosításának lehetőségét, hogy a vállalkozások jogalkalmazásának vagy a hatóságok ellenőrzési tevékenységének hiányosságait mérsékelje.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester decemberben küldött írásbeli kérdésére válaszolva a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írja: a képviselő kezdeményezését a tárca megfontolandónak tartja. Ugyanakkor a minisztérium azt javasolja, hogy a szabályozási megoldások kialakítására a kereskedelmi törvény 2011. évi módosítása és az ezzel összefüggő jogszabályi felülvizsgálat részeként kerüljön sor.

A tárca arra is emlékeztet, hogy Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2010. decemberben küldte meg a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a terézvárosi önkormányzat „csendrendeletével” kapcsolatos állásfoglalását. Ebben az ombudsman arra kérte a minisztériumot, hogy a vendéglátó üzletek környezetében élő emberek magánszférához való jogának védelme érdekében kezdeményezze a kereskedelmi törvény módosítását.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester múlt hónapban írásbeli kérdést nyújtott be a nemzetgazdasági miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy szerinte újra kell gondolni a kereskedelmi tevékenység engedélyezésének szabályozását. Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere hétfőn bejelentette: Terézváros is csatlakozik a kezdeményezéshez. Elmondta: a jelenleg hatályos kormányrendelet lényege, hogy akkor is nyilvántartásba kell venni egy üzletet, ha annak üzemeltetője még nem szerezte be a működéshez szükséges bizonyos szakhatósági engedélyeket. Ilyen – például tűzoltósági – hozzájárulások nélkül pedig egyes kereskedelmi egységek működése veszélyes lehet, és a West Balkánban történtekhez hasonló tragédiák fordulhatnak elő. (pr)

FH, HavariaPress

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön