Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 21. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt áll a magyar kutatás a világranglistán

Itt áll a magyar kutatás a világranglistán

Megjelent a jelenleg talán legátfogóbb tudományértékelési rendszer, a spanyol Scimago-csoport idei rangsora a világ egyetemeinek és kutatással foglalkozó szervezeteinek, intézeteinek teljesítményéről - írja a Népszabadság. A 2744 intézményt számláló listán hazaiak is szerepelnek, a legjobb helyezést, a 274. helyet a Magyar Tudományos Akadémia kapta.

A Scimago minden olyan intézményt górcső alá vesz, amely az elmúlt évben legalább száz, eredményre jogosult végterméket (tudományos közleményt, konferencia-előadást, könyvet stb.) produkált.

A lista emellett azt is figyelembe veszi, hogy egy intézmény hányadik a világban, a régióban és az illető országban. A rangsorban 16 magyar intézmény szerepel, közülük 274. helyével első, az MTA. Az Akadémiát a 633. helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követi, majd a 702. Semmelweis Egyetem és a 786. ELTE következik, amelytől csak egy helyezéssel maradt le a Szegedi Egyetem, majd 860. a Debreceni és 1212. a Pécsi Egyetem. Az első kétezerbe rajtuk kívül még a Szent István Egyetem is befért az 1933. helyével.

Az MTA hét kutatóintézete sorjázik ezután körülbelül a 2500. helyezésig, nevezetesen a Kémiai Kutató Központ, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézete, az Energiatudományi Kutatóközpont Atomenergia Kutató Intézete, a Wigner központ Részecske- és Magfizikai Intézete, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Szegedi Biológiai Központ és a Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete. Utolsó hazaiként a 2594. helyen még ott a Közép-Európai Egyetem. A magyar adatoknál az egyes intézmények mutatói az előző évi listához képest zömmel javuló tendenciát jeleznek, a mérőszámok többségénél csak a Szegedi Egyetemnél és a SZTAKI-nál fedezhető fel romlás. Az összesített rangsort tekintve pedig 2010 óta az összes magyar intézmény egyre hátrébb csúszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.