Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az idő: adózni pontosan, szépen

Itt az idő: adózni pontosan, szépen

Adózni bár nem nagyon szeretünk, ez szükséges a társadalom működéséhez. Az adóból származó bevételekre minden civilizációnak szüksége van. Az önkormányzatok által beszedhető befizetések egy részének az első határideje vészesen közeleg, erre figyelmeztette Deli Lajos, az önkormányzati adó ügyek szakértője a Rádió Orient hallgatóit.

A történelembe visszatekintve adó mindig létezett, bár a formája és a mértéke változó volt. Az ilyen bevétel nélkül nem tud működni az állam, ezért ha nem is örömmel, de ezt tudomásul kell vennünk és teljesíteni kell állampolgári kötelességünket. Az önkormányzatoknak is fontos bevétele származik a különböző helyi adókból, ilyen az építmény, a telek, néhol a kommunális, az idegenforgalmi és az iparűzési adó.

Az építményadót az épület használatbavételi vagy fennmaradási engedélyének jogerőre emelkedése utáni év január 1-től kell fizetni, a megszűnés pedig az adott év utolsó napján jár le. Mértékét négyzetméter szerint, ez 1100 forint/négyzetméter vagy az építmény korrigált forgalmi értéke alapján határozzák meg, ez a 3,6 százaléka. Az adó mértékének kivetése bevallás alapján történik, vannak olyan négyzetméterek, amelyek nem számítanak bele. Magyarországon 2800 településen ez működik, a korrigált forgalmi érték alapút csak néhány kisvárosban alkalmazzák.

Másik közismert adónemet a telkek után fizetjük. A kül- és belterületté minősítés, a tulajdonosváltás hatalmas munkát ró az önkormányzatokra. A fizetési kötelezettség az év első napján, aki a telek bejegyzett tulajdonosa vagy haszonélvezője, azt illeti meg. A teleknél 200 forint négyzetméterenként vagy a korrigált forgalmi érték 3 százaléka. A törvény alsó és felső határt szab meg, kisebb összeget megállapíthat az önkormányzat itt is és az építményadónál is.

Kevés önkormányzatnál működik a kommunális adó, amely a nem magánszemélyek tulajdonában lévő bérleti jog alapján kell fizetni, amit természetesen a bérlő fizet, a az év első napjának megfelelő állapot szerint. A bérleti jogviszony megszűnése után azonnal megszűnik a fizetési kötelezettség, amelynek mértéke 17000 forint adótárgyanként, ebben benne van a lakás és nem lakás célját szolgáló helység is.

Frappáns adónem az idegenforgalmi, ez egy korrekt és a legtisztább adó- hangsúlyozta Deli Lajos. A nem állandó lakosként, aki eltölt legalább egy vendégéjszakát, az köteles éjszakánként 300 forintot vagy a szállásdíj 4 százalékát megfizetni. Budapesten 3-4 kerület még a főváros hatáskörében van, de 19 kerületnél saját önkormányzathoz tartozik.

Állandó vagy ideiglenes vállalkozás után iparűzési adót kell fizetni, ennek a bevallási határideje május 31. Fizetési kötelezettség a tevékenység első napjától, a befejezés napjáig terheli az iparost, melynek mértéke a nettó árbevétel maximum 2 százaléka. A költségvetésbe ebből 500-550 Milliárd Ft érkezik be, legjelentősebb mértékű a fővárosban.

Az éves adók első felének befizetési határideje március 15., a másik felét szeptember 15-ig kell leróni. Az építmény- a telek-, a kommunális-adónál is ezek a dátumok a mérvadóak, sőt az iparűzési-adó előlegeket is eddig az időpontig kell leróni, de ott van egy harmadik határidő, december 20-ig kell a fizetési kötelezettség 90 százalékát rendezni.

A magánszemélyek tulajdonában lévő gépkocsik utáni gépjárműadót szintén március 15. és szeptember 15-ig kell rendezni, mértékét az önkormányzat állapítja meg. A vállalati autók az adóhivatal hatáskörébe tartoznak- zárta tájékoztatóját a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk