Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 04. 10:45, hétfő | Helyi

Ittasan vezettél? Jó ha ezeket tudod!

Ittasan vezettél? Jó ha ezeket tudod!

Az ittas gépjárművezetés még mindig komoly probléma hazánkban annak ellenére, hogy szinte kizárólag szándékosan elkövethető bűncselekményről van szó.

Alkoholos befolyásoltság alatt a volán mögé ülni nem csupán azt jelenti, hogy kockáztatjuk saját, ill. utasaink testi épségét, hanem a közlekedésben részt vevő minden más személy életét is veszélyeztetjük vele. Ezért bármilyen enyhe mértékű is az ittasság, az Büntető törvénykönyv szerint az illető alkalmatlan a biztonságos vezetésre és közlekedésre. Hazánkban a zéró tolerancia elve működik, tehát minden olyan gépjárművezető felelősségre vonható, akinek a szervezetében alkohol, vagy alkoholmaradvány mutatható ki.

Szabálysértés vagy bűncselekmény?

Néhány évvel ezelőtt, az új Büntető törvénykönyv hatályba lépésével szigorodott az ittas vezetés büntetőjogi tényállása, ennek megfelelően a bűncselekmény alacsony véralkohol szint mellett is megvalósulhat, és a legkisebb kimutatható véralkohol érték is maga után von valamilyen jogkövetkezményt!

Amennyiben a szervezetben található alkohol szint nem éri el a 0,50 g/l véralkohol-koncentrációt, ill. a 0,25 mg/l légalkohol-koncentrációt, szabálysértésről van szó. Ezt meghaladóan bűncselekmény elkövetésének tényállása áll fent. Amennyiben az elkövetőt előállítják (vérvételre és légalkohol-mérésre utasítják), biztos lehet benne, hogy bűncselekmény szintű ittas vezetés ellene a vád, ugyanis az említett határérték alatt előállítás nem szokott történni.

Mi alapján, s mi a büntetés?

Ha a járművezető szervezetéből az említett értékeknél magasabb alkoholszint mutatható ki, szeszes italtól befolyásolt állapotról beszélünk, ami büntetőeljárást von maga után és közigazgatási eljárás keretén belül magas pénzbírsággal, büntető pontok kiszabásával, valamint akár több évre történő jogosítvány bevonásával, illetve kötelező utánképzéssel sújtható. Ittas vezetésért az intézkedő rendőr kötelessége bevonni a vezetői engedélyt, ha az elkövető nem tudja azt a helyszínen átadni, az további pénzbüntetéssel jár. Jogosítvány bevonásánál magasabb összegű bírság fizetésével nem vásárolható vissza és nem váltható ki az engedély, ill. nem enyhíthető általa a kiszabott büntetés, mivel a vezetéstől való eltiltás célja a közlekedési magatartás javítása.

A 2013-as Btk. módosítás egyértelműsíti, hogy sem a testsúly, sem az étkezés, sem az egyéni alkoholtűrő képesség nem vehető figyelembe, ezen kívül a megtett vagy megtenni kívánt útvonal hossza sem mérvadó ítéletkor (ittas vezetésnél a jármű beindítása már előkészületi magatartásnak számít, míg annak elmozdítása folytatólagos, ill. befejezett cselekménynek minősül), az egyetlen számító tényező a légalkohol szonda általi és vérvételi eredmények.

Súlyosbító tényezők és visszaesők

Az említetteket súlyosbítja az elkövető életében történt minden korábbi közlekedési, és nem közlekedési előéleti tényező, legyen az szabályszegés, szabálysértés, vétség vagy bűncselekmény. További súlyosbító körülmény az elkövető magatartásával tanúsított egyéb szabályszegés, a hatósággal való együttműködés hiánya, az ellenszegülés, valamint az ittas vezetéshez kapcsolódó baleset, személyi sérülés, károkozás, cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása stb. – ezeket a bíróság együttes, súlyosbító körülményként éréteki.

Akit már korábban is rajta kaptak ittas vezetésen, az akár végleges járművezetéstől való eltiltással is számolhat, illetve felfüggesztett, vagy a körülmények függvényében, végrehajtandó szabadságvesztésre is számíthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.