Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Október 20. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Izgalmas nemzetközi válogatást ígér az egyhetes Titanic Filmfesztivál

Izgalmas nemzetközi válogatást ígér az egyhetes Titanic Filmfesztivál

Tizenhét új alkotást tűz műsorára október 21. és 27. között a 26. Titanic Filmfesztivál a világ minden tájáról.

A nemzetközi válogatást két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben tekintheti meg a közönség - mondta el Horváth György, a fesztivál igazgatója a hétvégén az MTI-nek.

Idén a megszokott tavaszi fesztivál őszre csúszott, és érezhetően szűkebb keretek között jelentkezik. "Vannak körülöttem segítők, csak kisebb a stáb, a válogatást viszont egyedül csináltam. Allan Sorensen, aki remek programokat állított össze az utóbbi években programigazgatóként, visszatért Koppenhágába, idén már nem vett részt az előkészítésben. A filmek nézését, kiválogatását korábban is nagyon szerettem, ez most ismét rám hárult" - számolt be róla Horváth György.

Hozzátette, hogy a program összeállításánál a fesztiválok és a partnerek nagyon készségesek voltak, mivel elutazni nem volt módja, elküldték számára a filmek megtekintő linkjeit. "Gyakorlatilag szinte a bemutatókkal egyidejűleg megnézhettem a filmeket. Így a válogatásban a legfrissebb filmek szerepelhetnek. Az Árva Brooklyn például öt hete volt a New York-i Filmfesztivál zárófilmje" - mesélte.

Az Urániában hétfőn hagyományosan Jim Jarmusch-filmmel, A holtak nem halnak meg című zombivígjátékkal nyílik meg a filmmustra. Horváth György számításai szerint ez már a negyedik Jarmusch-film a Titanic történetében, mint mondta, valószínűleg a rendező is tud róla, mivel minden alkalommal jóváhagyja a bemutatást.

Edward Norton Árva Brooklyn című krimijét zárófilmként október 27-én, vasárnap este vetítik le.

Horváth György műfajilag sokszínű programot szerkesztett, de szekciók idén nem lesznek és nincs versenyprogram sem. "A fesztivál mottója: A nagyvászon bűvöletében. Arra jutottam, hogy nem kell méricskélni a filmeket, a munkák és az alkotóik is egyenlőként jelenjenek meg a közönség előtt" - mondta.

A válogatásba nem tudatosan, de végül több olyan film is bekerült, mint Szőcs Petra Déva című alkotása, amelynek egy albínó a főszereplője, és a plakátján az szerepel, hogy "a fehér is csak egy szín", vagy az Árva Brooklyn, amelynek főszereplője Tourette-szindrómás. "Büszke vagyok erre a gesztusra: a műfajok átölelik egymást, és egyben olyan szereplőket, embertársainkat is, akiket a rendezők elkezdtek kiemelni és hőssé tenni" - fogalmazott.



Bár a fesztivál műsorán szereplő filmek közül többnek sincs még forgalmazója, Horváth György kiemelte, hogy a Déva és a Juliette Binoche főszereplésével forgatott Szerelemre kattintva bekerül a mozikba. "Ez a paletta azonban mozog, elképesztően jó munkát végeznek a magyar forgalmazók, nélkülük valószínűleg nem is lehetne a fesztivál programját sem összeállítani, partnerei vagyunk egymásnak. Azt is el tudom képzelni, hogy a fesztivál alatt talál forgalmazót valamelyik film" - hangsúlyozta.

A fesztivál visszatérő rendezői között van az izlandi Rúnard Runardsson, aki pár éve a Madárkák című filmjével szerepelt, most pedig az Echo című munkáját láthatja a közönség. "A több nemzetközi fesztiválon megfordult produkció az egyik kedvencem lett. 56 beállításból áll, karácsonykor játszódik, és az ember valami egészen váratlant kap: van benne abszurd, groteszk és kisrealista beállítás, teljesen mellbevágó, hogy miközben nagyon izlandi, az én napom is benne van, az ahogy itt élek" - magyarázta.

Két japán film is érkezik: a fiatal, népszerű japán színészekkel forgatott És dalol a madarad és a legígéretesebb japán független filmrendezők közé sorolt Paul Young Ghost master című munkája, amely a horrort a fekete komédiával ötvözi.

A finn mozit két alkotás is képviseli. "A Finnagorások rengeteget segítettek, így valósulhat meg az Aurora és A kutyák nem viselnek nadrágot premierje. Mindkettő másért különleges, száguldoznak a világ fesztiváljain, és sorra nyerik a díjakat. A Francia Intézetben kedden mindkettőt látni lehet majd" - számolt be róla a fesztiváligazgató.

A Francia Intézetben hétfőn kapnak ízelítőt a nézők a Lichter Péter és Máté Bori rendezésében készülő zenés absztrakt filmből, A horror filozófiájából. A harmincperces filmrészlet vetítése előtt az alkotók rövid előadást tartanak a Noël Carroll azonos című könyvén alapuló film hátteréről. "Lichter Péter egyszerre foglakozik a film elméletével, és azzal, hogyan lehet ezt átfordítani képekre. Amit nekem megmutattak, az lenyűgöző. A némafilmes hőskorszakra emlékeztetett, amikor a film nem akart experimentális lenni, csak egyszerűen kézzel kellett festeni, hogy színessé váljon. Ez a próbálkozás egyszerre felidézi a film kézművességét, és soha nem látott látványvilágot nyújt" - értékelte Horváth György.

A Titanic két zenés dokumentumfilmet is bemutat: Aretha Franklin és PJ Harvey zenei portréját vázolják fel az Amazing Grace - A szeretet hangján és az A Dog Called Money című produkciók. Az Állattá válni című természetfilmben pedig az ismert amerikai környezetfilozófus, David Abram gondolatai kalauzolnak az észak-amerikai Grand Teton Parkban.

A Titanic részletes programja a titanicfilmfest.hu honlapon olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során