Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Május 30. 15:15, csütörtök | Helyi

Jövő héten kezdődik a POSZT, Forgács Péter is a szakmai zsűri tagja

Jövő héten kezdődik a POSZT, Forgács Péter is a szakmai zsűri tagja

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe - mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Több, mint 100 program várja az érdeklődőket

Csütörtökön tartották az idei POSZT, a Pécsi Országos Színházi Találkozó sajtótájékoztatóját Budapesten, ahol Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár többek között azt mondta, „a Pécsi Országos Színházi Találkozó a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe”.

A 2019-es, sorban a 19. POSZT-ot összesen 60 millió forinttal támogatja a magyar kormány. A csütörtöki sajtótájékoztatón Szűcs Gábor fesztiváligazgató elmondta, hogy a versenyprogramotttöbb mint 200 magyar nyelvű színházi produkció megtekintése után állította össze Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg. Munkájukat Mispál Attila rendező és Csikós Attila író segítették. A versenyelőadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban láthatja a közönség. A fesztivál ideje alatt, június 6. és 15. között többek között további színházi produkciók, szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók, virtuális plakátkiállítás, valamint színházmarketing konferencia is várja az érdeklődőket. A teljes programkínálat a fesztivál honlapján olvasható.

Szűcs Gábor fesztiváligazgató elmondta, hogy az idei POSZT díszvendége Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze. A színházi fesztivált ünnepélyes díjátadó gála zárja június 15-én. Gulyás Gábor és Zalán Tibor a sajtótájékoztatón elmondták, hogy sok kritikát kaptak a versenyprogramban szereplő vagy éppen nem szereplő előadások miatt, de igyekeztek olyan produkciókat beválogatni, amelyeket nézőként is szívesen megtekintenének. Rátóti Zoltán, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházi Tagozatának vezetője elmondta, hogy a köztestület 2019-ben 300-300 ezer forint pénzjutalmat biztosít a POSZT-on átadott 14 szakmai elismerés és a közönségdíj mellé.

A szakmai zsűri tagja 2019-ben Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, a Győri Nemzeti Színház igazgatója; Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színésznő, Venczel Valentin színész, valamint Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója. A színészzsűrit Felföldi Anikó, Kiss József és Orth Péter alkotják. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2018 óta a POSZT többségi tulajdonosa. Vincze Balázs ügyvezető igazgató elmondta, hogy idén 30 millió forint támogatást biztosítottak a fesztivál számára, a következő, jubileumi POSZT-ot 40 millió forinttal fogják támogatni.

Forrás: origo.hu

Fotó: Csudai Sándor - Origo; poszt.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.