Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 27. 14:03, szerda | Helyi

Judo ruha – kisokos

Judo ruha – kisokos

Minden judo ruha (judo gí) két, rizsszövéses eljárással készült, vastag pamutból varrt ruhadarabból áll: egy térdnél megerősített nadrágból és egy vastag gallérral rendelkező kabátból.

A vastag gallér oka a harc közbeni folyamatos ráncigálásból adódó óriási terhelés. Ezen kívül a judokáknak van egy tudásszintjüknek megfelelő színű övük.

A megfelelő judo ruha kiválasztásának szempontjai

A judo gí-ket vastagság alapján két csoportba sorolják. A vékonyabbak a gyakorló judo ruhák, amelyek négyzetméterenkénti 350-450 gramm sűrűségű anyagból készülnek. A vastagabb, sűrűbb anyagú, versenyre használt judo ruhák tömege 650-1000 gramm között mozog.

A judo gí-k kék és fehér színű változatát a judo-ban és a Jiu-jiutsu-ban egyaránt használják. Rövidebb kabátujjal rendelkező verziójában az Aikido, akár fekete vagy piros, sokszor feliratos változatában pedig a Brazil-jitsu harcosai küzdenek.

A judo ruhák méretezése 100 cm és 210 cm között változik. Magasságtól és testalkattól függően kell kiválasztani a megfelelő méretet úgy, hogy közben figyelembe kell venni azt is, hogy a mosásnál 4-7 százaléknyit összemegy. Például egy 175 cm magas, átlagos testalkatú embernek 180-as ruhára van szüksége.

A judo gí viselete kényelmes kell, hogy legyen, ezért nem lehet túl laza, mert különben az ellenfelek könnyen fogást találnak a judokan. Szoros sem lehet a judo ruha, mert nemcsak kényelmetlen, hanem csaknem szabályellenes is. Meglehet, hogy még az edzőterembe sem engednek be a túl kicsi ruhában, versenyre pedig biztosan nem.

A judo ruha tisztításának és tárolásának alapvető szabályai

A rizsszövéses pamutból készült judo ruhákat 30 Cº-os, de maximum 40 Cº-os vízben szabad kimosni. A fehérítő vegyszerek használata és a judo ruha főzése nem ajánlott! Ellenkező esetben a ruha élettartama kevesebb, mint a felére csökken. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a használatba vétel után a ruha fehérsége már soha nem lesz a régi. Senkinél sem!

Fontos, hogy a rizsszövéses pamutból készült judo gí-k a harmadik vagy a negyedik mosás után nyerik csak el a végleges méretüket, viszont további mosások után már nem mennek jobban össze. Ennek köszönhetően, amikor a növésben lévő gyerekeknél felvarrásra van szükség, azt mindenképpen csak több mosás után szabad megtenni!

A judo ruha helyes hajtogatási technikáját bárki elsajátíthatja, ha megtanulja a következő lépéseket:

1. Először le kell teríteni a judo kabátot.
2. Ezt követően egybe kell hajtani a nadrágot és így ráhelyezni a kabátra.
3. Majd a kabát ujjait be kell hajtani, először a balt majda jobbat!
4. Most a nadrág lelógó részének a behajtása következik.
5. Ezek után a kabát bal felét középig be kell hajtani.
6. Ezt a lépést pontosan ugyanígy követi a kabát jobb felének a behajtása.
7. A hajtogatás utolsó lépéseként az egészet össze kell hajtani felülről lefelé!
8. Befejezésként át kell kötni az övvel a ruhacsomagot.

Ha a tökéletes judo ruhát keresed magadnak vagy gyermekednek, nézz körül a SamanSport.hu oldalán, hiszen náluk számtalan küzdősporthoz megtalálod a tökéletes ruhát és minden egyéb kiegészítőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.