Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Május 14. 13:14, kedd | Helyi
Forrás: infogyor.hu

Kandírozott szalonna ízű fagylalt - Hova szökik még a fagyi ára?

Kandírozott szalonna ízű fagylalt - Hova szökik még a fagyi ára?

Itt a fagylalt szezon, különleges ízeivel, drága áraival.

Mindenekelőtt ismerjük meg a fagylalt eredetét

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

Extrém ízek, különlegességek

Relatívan minden terméknek nőtt az ára az évek során, mégis amikor a tavaszi – nyári szezon kedvenc finomságáról beszélünk, még inkább túlzásnak tartjuk a nagymértékű áremelkedést. Az árral együtt bizony választék is nagyobb lett, szinte feltérképezhetetlenné nőtte ki magát, talán nincs is olyan íz, amit nem valósítottak meg még fagyiban is. A klasszikus ízektől kezdve, át a fantázia neveses, színes fagyikon egészen az extra ízekig találhatunk kedvünkre valót. Egy kis kitekintéssel a külföldi fagylalt ízek világában, találkozhatunk olyan névtáblákkal is, mint: libamáj és kaviár ízű jégkrém, kandírozott szalonna ízű, krumpli, kecskesajt ízű fagylalt. Már csak a gyomrunkon múlik, hogy milyen aromájú hűsítő édességet vállalunk be.

Pár fillértől egészen a több ezrekig

Nagyszüleink és talán még szüleink is gyakran emlegetik:,,amikor még csak pár fillért volt a fagylalt..” Aztán telt az idő, infláció, és manapság már ott tartunk, hogy 180 forint alatt ritkán vehetünk egy gombóc hideg édességet. Ami még önmagában nem is olyan nagy tragédia, amíg nem egy családról beszélünk. Vegyünk példának egy három gyermekes családod, és számoljunk átlagosan két gombóc fagyit a család minden tagjának. Ha 180 forinttal számolunk, akkor az adott családnak egy fagylaltozás 1800 forintjába kerül. Abban az esetben, ha ezt elismétlik heti háromszor az már 5400 forint. Ha ezt minden héten megteszik, akkor 16200 forintot költenek fagyizásra. Ami hat hónapra számítva 97200 forint. Persze ezek csak fiktív számok, adatok és azt is kétlem, hogy valaki hat hónapon át, egy héten háromszor ötfős családdal fagyizni menne. Viszont ha így van, akkor közel százezer forint kiadással kell számolni.

Olvasói hozzászólások a múltból

Összeszedtünk néhány olyan olvasói hozzászólást, ami a fagyi árának alakulásáról szól:

2003-as hozzászólás: ,,Utoljára akkor ettem, amikor 25Ft volt.”
2003-as hozzászólás: ,,Én még emlékszem, valamikor még 12 Ft-ért vettem fagyit. Ma már 70Ft-ért veszek. „
2005-ös hozzászólás: ,,Itt is mint mindenhol,kialakult egy általános ár ami most ugye 70-80 Ft körül mozog,és minden fagyi árus tartja is ezt az árat.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.