Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 11. 13:07, hétfő | Belföld

Keresték a Nőt Győrben hétvégén

Keresték a Nőt Győrben hétvégén

Szombaton délután „Keresd a Nőt Győrben!” sétára gyülekeztek az érdeklődők a Bécsi-kapu téren, majd 2 órás belvárosi sétára indultak a nőnap alkalmából Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel.

A séta ötletéről, témáiról kérdeztem a TAPS Új Érték-díjas GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményprogramok idegenvezetőjét.

Mi adta az ötletet, hogy Nőkről szóló tematikus sétát vezess?
1909-ben ünnepelték először a nőnapot az Egyesült Államokban, aminek a célja a nők jogainak és jobb munka körülményeinek az elérése volt. Magyarországon 1948 óta, szovjet mintára kezdték a nőket ünnepelni. Ahogy a történelmi időkben a nők hosszú ideig a férfiak árnyékában voltak, úgy a városnéző séták alkalmával is többnyire politikusok, hadvezérek, hősök, építészek, szobrászok, egyházi személyek, királyok, püspökök, mártírok, szerzetesek, feltalálók, mecénások, céhes legények, kereskedők, írók, zenészek történetei kerülnek a fókuszba. Nőnap alkalmával azonban másképpen fűzzük össze az útvonalat és a történeteit és a nők kerülnek a középpontba.

Kikről mesélsz a séta során?
Amikor a témát és a történetekben szereplő hölgyeket összegyűjtöttem kiderült, hogy a 2 órás sétán a teljesség igényéről le kell mondani, de így is sokan kerülnek a látóterünkbe, akikre győriként győri kötődéseik miatt büszkék lehetünk vagy érdemes megemlékezni róluk egy-egy alkotás kapcsán.
Csak néhány név a történetek főszereplői közül: Országh Lili, Popper Vilma, Laborfalvi Róza, Blaha Lujza, Jászai Mari, Prielle Kornélia, Csazenszky Jozefa, Galgóczi Erzsébet, Kovács Margit, Meszlényi Terézia, Korponayné Géczy Julianna, Mária Terézia, Csányi Mária, Mattioni Eszter, Árkainé Sztehlo Lili, csak hogy néhányat megemlítsek. Nagyon hosszú a lista, sok a történet!

Hogy fogadják a vendégek ezeket a történeteket?
Most már hatodik éve mesélem ezeket a történeteket és úgy látom, hogy lelkesedésem átragad a vendégekre is. Nekem az egyik kedvencem lett a "Keresd a Nőt Győrben!" séta. Úgy látom, hogy sokszor a győriek is meglepődnek azon, hogy hány hölgy története kapcsolható városunkhoz és kíváncsiak. Különböző történelmi korokat és női szerepeket, sorsokat érintünk, ez érdekes és tanulságos is egyben.

Van személyes kedvenced a történetek között?
Nagyon érdekelnek az emberi sorsok, életutak, mindenkinek a történetében felfedezhetünk érdekességet. Különleges például összehasonlítani Szent Erzsébet történetét Laborfalvi Rózáéval vagy Mária Teréziáéval. Élvezem a téma sokszínűségét és vendégeink felfedezéseinek örömét. Úgy gondolom, hogy a GyereGyőrbe csapatának hitvallásához hűen jelképesen gyöngyöket (történeteket) fűzhetünk fel egy-egy ilyen sétán egy képzeletbeli nyakláncra, ami a bejárt séta útvonala. Minden sétán „új utak, új élmények” nyomán haladunk!

Mivel folytatódnak a hétvégi séták?
Március 16-án a Győri Tavaszi Fesztivál kísérőprogramjaként Győri História sétára várjuk mindazokat, akiket városunk különböző történelmi korszakai érdekelnek. Ezen a hétvégén ráadásul a Győri Könnyező Szűz búcsúja lesz. Minden bizonnyal sok vendég várható városunkba. A sétán néhány érdekes helyre is be fogunk kukkantani, érdemes lesz velünk tartani!

Írta: Csobay Dániel

Fotók: Olvasó és Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.